HZZ Vukovar: Primljena 42 zahteva za “Vaučere za obrazovanje”

Od 1. aprila i pokretanja “Vaučera za obrazovanje” Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Vukovaru zaprimio je 42 zahteva, saznali od predstojnice ureda Jasne Kolar.

– Od toga je 37 zahteva odobreno, četiri korisnika su odustala od podnesenog zahteva, a jedan zahtev nije odobren zbog neispunjavanja uslova. Trenutno, prema podnesenim zahtevima 60 odsto korisnika je zaposleno, dok je 40 odsto nezaposlenih osoba. Najveći broj zahteva odnosi se na obrazovanje za knjigovođu – njih 13 od ukupno 42, zatim sledi obrazovanje za Internet, marketing i brendiranje – 7 zahteva i obrazovanje za Front and developera gde imamo 6 prijava. S ozirom na pol 74% zahteva su podnele žene, a 26% muškarci – rekla je Korareva koja naglašava da je na nivou područnog ureda Vukovar prosečna dob korisnika vaučera za obrazovanje 35 godina.

Korisnik vaučera može biti zaposlena ili nezaposlena osoba sa navršenih 15 godina te minimalno završenim osnovno školskim obrazovanjem, dok osobe koje se nalaze u sistemu obrazovanja i penzioneri ne mogu ostvariti pravo korištenja vaučera.

– Kako bi se dobio vaučer, biće potrebno podneti online zahtev u kojem će, uz opšte podatke o kandidatu, biti potrebno pojasniti i povezanost trenutno traženog obrazovanja putem vaučera sa dosadašnjim obrazovanjem podnosioca zahteva odnosno s trenutnim radnim mestom ili prethodnim radnim iskustvom podnosioca zahteva ili objasniti kako je odabrani program putem vaučera vezan uz dodatne interese i plan daljnjeg razvoja karijere podnosioca zahteva. Sam zahtev vodi korisnika pri popunjavanju tako da je potrebno jednu od povezanosti i opisati – kaže predstojnica Kolar.

Vaučeri se sufinansiraju u prosečnom iznosu od deset hiljada kuna, ali tačan iznos vaučera zavisi o programu i složenosti obrazovanja tako da pojedinačni vaučer može iznositi manje ili više od deset hiljada kuna.

– Preporučujem svim zainteresovanim osobama da samostalno pogledaju bogatu ponudu vaučera za obrazovanje na mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje jer se katalog s ponudama veština i programa redovno ažurira s obzirom kako učilišta prijavljuju svoje programe – poručila je Jasna Kolar koja poziva korisnike na besplatne radionice o vaučerima koje se provode svakog drugog četvrtka putem webinara i jednom mesečno uživo u prostorijama Centra za informisanje i savetovanje u karijeri u Vukovaru.

Prijave su i dalje u toku, a prve edukacije počinju krajem avgusta ili početkom septembra. Za više informacija zainteresovani se mogu obratiti na e-mail: cisok-vukovar@hzz.hr ili na broj telefona 599-449.

S.M.