Vukovar: Završen 1. Klajn festival kratkog filma, Zlatnog “Huga” dobio animirani film “Loop”

Proglašenjem dobitnika nagrade “Hugo”, u dvorištu Dvorca Elc u Vukovaru sinoć je završen 1.Klajn festival kratkog filma u organizaciji Udruženja “Bara film”. Reč je o internacionalnom festivalu kratkometražnih igranih, dokumentarnih i animiranih filmova u trajanju do 20 minuta. Zlatnog “Huga” dobio je animirani film “Loop” Pabla Poledrija u špansko-argentinskoj
koprodukciji , srebrni je pripao hrvatskom igranom filmu “Snjeguljica”, dok je bronzani “Hugo” osvojio francuski film “Dora”. Odluku je doneo žiri u sastavu: Davor Špišić, Velimir Grgić i Ivan Gergolet .Snjeguljica je film glumice, rediteljke i scenaristkinje Lane Barić koja se putem video-snimka zahvalila na nagradi.

– Hvala Vam puno na nagradi, stvarno mi puno znači i jako sam srećna. Nisam očekivala, ni razmišljala o tome i to me ugodno iznenadilo. Nadam se da je prvo festivalsko izdanje prošlo onako kako ste zamislili i organizovali. Nadam se da se vidimo na nekoj od sledećih edicija Klajn film festivala – rekla je Barićeva.Na trodnevnom festivalu koji je otvoren u petak prikazano je 40-tak filmova od kojih 16 u takmičarskoj kategoriji. Projekcije su bile na tri lokacije: u Gradskom muzeju i Srpskom domu u Vukovaru i Domu Ocića u Dalju. Festival je posvećen Hugu Klajnu, uglednom beogradskom psihijatru, pozorišnom profesoru i teoretičaru rođenom u Vukovaru. Klajn je nepravedno
zapostavljen, ističe osnivač i direktor festivala Ognjen Petković, glumac i reditelj, Vukovarac koji danas živi u Novom Sadu.

– Mislim da je on ovde malo zanemaren, a ovo je grad u kom se on počeo baviti dramskim umestnostima tako da ovo nisu, u najužem smislu, dramske umestnosti, ali verujem da ovaj festival može da prerasete i u pozorišni festival. To je jedna veličina kojoj se moralo odati priznanje. Odavno sam nešto hteo da uradim sa likom i delom Huga Klajna tako da je ovo mali omaž njemu i nadam se da će jednog dana da dobije ulicu, iako mu je kuća srušena – rekao je Petković koji je zadovoljan je odazivom posetilaca.Petković je, inače, autor višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma “Jesenji valcer” koji je pre dve godine osvojio Gran pri i nagradu kritike na festivalu u Barseloni. Trenutno radi na jednom dugom igranom filmu “Usta puna zemlje” sa Purišom Đorđevićem.

Filmski program pratio je i muzički. Na sceni u Park-šumi Adica nastupili su pank/bluz sastav M.O.R.T. iz Sinja, alternativni beogradski trio Repetitor i novosadska pank rok grupa Atheist Rap. Održavanje prvog Klajn festivala finansijski i logistički je podržao Srpski demokratski forum.

D.B.