Obeležen Dan sećanja na žrtve Dudika

U Spomen-parku Dudik u Vukovaru danas je održana komemoracija za žrtve ubijene na tom stratištu iz vremena ustaške vladavine u Drugom svetskom ratu.

– Prošla je 81 godina od prvog streljanja u Dudiku, bila je to bobotska grupa, a mi danas pokušavamo da otrgnemo od zaborava ono što se događalo tih teških godina kako bi našim potomcima ukazali na to šta sve može da uradi zlo koje se zove fašizam – rekao je Lazo Đokić, predsednik Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara.

Danu sećanja na žrtve Dudika prisustvovao je i Franjo Habulin , predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.

– Naša je dužnost i obaveza da budemo na ovakvim mestima, da obeležimo velike datume iz Narodnooslobodilačke borbe , ali da budemo i na mestima gde su stradale žrtve. Da komemoriramo, evociramo uspomene na te ljude i da im odamo počast. Ovde je stradalo 455 ljudi, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta i njihovih simpatizera, ali i civila, najviše srppske nacionalnosti – podsetio je Habulin. Predsednik SABA-a Hrvatske ukazao je i na potrebu promene odnosa vlasti prema spomeničkoj baštini i stvaranje uslova da se pronađu sredstva za nastavak obnove Dudika.

Vence je položilo gotovo 40 delegacija: antifašistička udruženja iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, generalni konzul Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov i drugi politički predstavnici srpske zajednice iz gradova i opština na istoku Hrvatske.

Najviše delegacija stiglo je iz Srema odakle je i najveći broj žrtava Dudika.

– Ove kule u Dudiku su nama večna opomena da su nemački nacizam i fašizam i ustaško zverstvo sahranili jednu mladost , zaustavili jednu mladost svojim krvavim noževima. Mi, preci tih žrtava, svake godine godine dolazimo ovde da im kažemo da narod Srema nije zaboravio svoje žrtve – poručila je Dragica Kovačević, predsednica SUBNOR-a Inđija i potpredsednica SUBNOR-a Vojvodine.

U Dudik je prvi puta došao Mirsad Ćatić, predsednik Saveza antifašista i boraca NOR-a Kantona Sarajevo.

– Ovo je kolektivna memorija koja je s jedne strane životna pouka , a s druge može biti nadahnuće. Pouka je da uočimo da zlo kada se nametne, kolektiv ga prihvati, to je kolektivna psihologija ili psihologija mase. Međutim, treba da nam bude i nadahnuće da istrajemo i ne dozvolimo nametanje takve ideologije i kolektivne psihologije koja bi dozvolila zločin i zlo – rekao je Ćatić.

Članovi Udruženja antifašista iz Pakraca i Lipika na komemoraciju su ove godine došli u većem broju.

– Drugu godinu zaredom dolazimo organizovano, ne kao delegacija, već autobusom. Saosećamo sa potomcima žrtava jer i u našem kraju komemoriramo takve događaje kao što je “krvavi avgust” tokom kojeg su stradale stotine žrtava iz desetak sela – kaže predsednik Udruženja Darko Derenj.

Nakon polaganja venaca upriličen je recitatorsko-muzički program u kojem su učestvovale recitatorke Vanja Nikić i Milica Vukosavljević i Tamburaška sekcija KUD-a “Branislav Nušić”.

D.B.