Grad Vukovar: U svetu prepoznat značaj vučedolske kulture

Na nedavno održanom Internacionalnom film festivalu u Madridu, Darko Puharić režiser dokumentarno-igranog serijala „Vučedolske tajne“ dobitnik je nagrade za najboljeg režisera dugometražnog dokumentarnog filma. Nagradu je osvojio za drugi deo serijala o Vučedolu pod nazivom „Vučedolska jarebica“. Tim povodom režisera Puharića danas su primili u vukovarskoj gradskoj upravi.

– Film smo prijavili na 20-ak festivala i reakcije su odlične. Od pet pobeda i četiri polufinala koje smo ostvarili na Filmskim festivalima, ovaj u Madridu je sigurno najjači do sada. Imali smo priliku da projiciramo i predstavimo film. Radi se o ozbiljnom društvu i festivalu. Zadatak profesora Aleksandra Durmana i mene u produkciji ovog serijala je promocija i Vukovara i vučedolske kulture – rekao je Puharić i dodao da nagrade daju poseban vetar u leđa.

U gradskoj upravi primljena je i direktorica Muzeja vučedoslke kulture Mirela Hutinec, budući da je ovoj ustanovi i lokalitetu Vučedol, od strane Evropske komsije dodeljena Oznaka evropske baštine.

Oznaka je zaslužena zbog aktivne uloge u obrazovanju svih dobnih grupa društva kao i zbog održivog korištenja kulturne i prirodne baštine, a posebno zbog toga što ojačava komunikaciju evropske dimenzije prema široj evropskoj publici.

– Čestitam kolegi Puhariću na ovoj sjajnoj nagradi. To je jedna u nizu nagrada, ali ona nas ohrabruje da zajedno, kao muzej kao stručnjaci za vučedolsku kulturu i kao segment baštenske institucije pružamo i nadalje podršku u snimanju ovog filmskog serijala. Značaj vučedolske kulture je izuzetan. Muzej kao prezentacija baštine koju čuvamo je izuzetno značajan, a mi ćemo i dalje nastaviti raditi na promociji, sistemskim arheološkim istraživanjima, proučavanjima i na interpretacijama naučnih rezultata našeg istraživanja – pojasnila je Hutinec.

Na osvojenim priznanjima u ime Grada Vukovara čestitke su uputili pročelnik Upravnog odeljenja za društvene delatnosti Josip Paloš i zamenik gradonačelnika Filip Sušac.

– Ovo je priča koja je grad Vukovar krenula uzdizati na evropski nivo, s obzirom na važnost vučedolske kulture koja, nažalost nije prepoznata na širem području, kako u RH tako i vani. Darko je uvideo važnost i potrebu stoga je snimio film, s druge strane muzej radi odličan posao i pokazuje sve ono što je Vučedol bio u istoriji. Ovim putem im, u ime Grada Vukovara čestitam, s obzirom na činjenicu da je ove godine naš muzej dobio Oznaku evropske baštine, drugi u Hrvatskoj. To je čast koja će doprineti turističkom razvoju Vukovara, promociji vučedolske kulture i promociji cele Hrvatske – zaključio je ovom prilikom zamenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

RB

Foto: Grad Vukovar