Deca iz škola na srpskom jeziku posetila Beograd

Četrdesetero učenika osnovnih škola iz Vukovara, Bršadina, Dalja, Bijelog Brda i Tenje u petak je posetilo Beograd. Putovanje je organizovala narodna poslanica u Skupštini Republike Srbije Sanja Lakić, a u pratnji dece su bili veroučitelji i predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Deca su posetila Ministarstvo omladine i sporta u Palati Srbije i Muzej Nikole Tesle, a u Hramu Svetog Save na Vračaru ih je dočekao partijarh Porfirije. Hram Svetog Save je centar i srce svih pravoslavnih Srba gde god da žive, istakao je patrijarh poželevši posebnu dobrodošlicu srpskoj deci iz Hrvatske ukazujući na važnost jedinstva i sloge svih pravoslavnih Srba širom sveta. Patrijarh je tom prilikom najavio svoj dolazak u oktobru u Vukovar gde će biti osvećenje Hrama svetog oca Nikolaja i Srpskog doma.

Za decu je od izuzetne važnosti da upoznaju glavni grad svoje matične države, istakla je narodna poslanica u Skupštini Srbije Sanja Lakić.

– Od 2017. godine sam organizovala kampove za srpsku decu iz Hrvatske. Prethodnu godinu i po dana to činim za svu decu iz regiona, zajedno sa kolegom Duškom Ćutilom iz pokrajinske vlade, odnosno Fonda za saradnju sa Srbima u regionu i ta prijateljstva koja deci ostaju za ceo život su od izuzetno velikog značaja. Mi smo im ovde otvorili vrata grada Beograda, želimo da još više uče o svom jeziku, svojoj istoriji, da im damo dodatni vetar u leđa da kada se vrate u svoje gradove i sela iz kojih dolaze nastave da čuvaju srpski identitet – rekla je Lakićeva.

Tokom boravka u Beogradu deca su imala priliku da se upoznaju sa istorijom svog naroda, kulturom, jezikom i brojnim znamenitostima.

Zajedničko veće opština Vukovar je do sada više puta organizovalo izlete za decu vrtićke dobi, kao i osnovne i srednje škole, podsetio je predsednik ove insitucije Dejan Drakulić.

– Bili smo u Ministarstvu omladine i sporta, imali smo priliku da budemo s ministrom Udovičićem što je vrsta povezivanja naše dece sa matičnom zemljom. Predstavili su nam ono što rade, te smo povezali mlade i sport što je izuzetno bitno. Ova poseta Hramu Svetog Save i patrijarhu je važna za svakoga od nas pojedinačno, ali i za našu zajednicu. Nadam se da ćemo imati priliku da naše đake i dalje uveseljavamo na ovaj način. Cilj nam je povezivanje našeg područja delovanja, građana i škola sa matičnom zemljom i isticanje tih posebnih veza jer zajedno možemo više da učinimo za našu zajednicu – zaključio je predsednik ZVO-a.

R.B.

Foto: Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije