Proni centar za socijalno podučavanje Vukovar kroz projekat “Pronađena NEET” u potrazi za mladima u nepovoljnom položaju

Proni centar za socijalno podučavanje Vukovar po drugi put provodi projekat “Pronađena NEET” s ciljem da mlade osobe, s područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije koje se nalaze u nepovoljnom položaju uključe u programe obrazovanja, a zatim i na tržište rada. Cilj projekta je osnažiti mlade pružajući im konkretne veštine kroz verifikovane programe. Za jesenski krug edukacija su ostale dve edukacije: EU saradnik na evropskim projektima i cvećar-aranžer, a primaju ukupno 15 mladih osoba.

– Učesnici koji mogu biti korisnici ovog programa su mlade osobe od 15 do 29 godina. To su osobe koje nisu u sistemu obrazovanja, ne učestvuju u obrazovnim aktivnostima i koji nisu u evidenciji Zavoda za zapošljavanje i nisu trenutno zaposleni. Zainteresovani mladi koji nisu sigurni da li spadaju u tu grupu ili ne, mogu dobiti više informacija u našem uredu na broj 450-106. Takođe se na ovaj način mogu informisati o edukacijama koje provodimo – rekla je voditeljka Info centra Vukovar Karolina Šoš Živanović.

Nakon završetka edukacije koju izaberu mladi imaju dodatnu mogućnost da dobiju vozačku obuku za polaganje ispita B kategorije koju će moći ostvariti na području Vukovarsko-sremske ili Osječko-baranjske županije.

– Mladi će kroz ove programe dobiti ne samo gotovu edukaciju već i mentorstvo od strane uključenih u projekat gde će im se naći neka moguća rešenja šta bi mladi dalje mogli s ovim edukacijama. Mladi će dobiti i dve edukacije koje su namenjene razvoju socijalnih i preduzetničkih veština što je bitno posebno za cvećare-aranžere, koji sa završenom edukacijom mogu krenuti u svoj posao koristeći dodatne fondove koje mogu dobiti preko Zavoda za zapošljavanje. Ovo je dobra prilika za mlade, stoga ukoliko se nalazite u ovoj grupi i imate slobodnog vremena javite se da vidimo da li pripadate toj grupi i odlučite se za jednu od edukacija jer mogućnosti je dosta – poručuje Šoš Živanović.

Predviđeno je da edukacije traju dva do tri meseca, u dogovoru sa predavačima Pučkog otovorenog učilišta u Osijeku koje je partner Proniju u ovom projektu, a čijim prostorijama će se edukacije i održavati. Projekat “Pronađena NEET” finansiran je sredstvima Evropske unije u okviru Evropskog socijalnog fonda.

S.M.