24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Grad Vukovar: Vukovarski poljoprivrednici dobili potporu u iznosu od milion kuna

3 min read

U Dvorcu Eltz dans je upriličena dodela ugovora poljoprivrednicima koji su ostvarili pravo na bespovratne potpore putem Programa bespovratnih potpora u poljoprivredi na području grada Vukovara za 2022. godinu. Sedmu godinu za redom Grad Vukovar na ovaj način potiče razvoj vukovarskih OPG-ova. Poljoprivrednicima je ugovore uručio gradonačelnik Ivan Penava, koji je ovom prilikom naglasio da je od 2015. godine do danas Grad Vukovar u razvoj i poticanje poljoprivrede uložio preko 6 miliona kuna.

– Iz godine u godinu dizali smo smo iznos sredstava koji smo dodeljivali, a jednako tako, iz godine u godinu se digao i procenat koji su poljoprivrednici povukli. Realizacija ovog programa koji je rađen kroz dogovor i saradnju s poljoprivrednicima i svake godine se modifikuje u skladu s njihovim potrebama, ali i potrebama tržišta, prilagođavamo ceo sistem tako da nam je drago videti da su mnogi ovu priliku iskoristili kako bi unapredili svoju proizvodnju i postali konkurentniji, što nam je bila i namera – pojasnio je gradonačelnik Penava.

Četrdeset pet poljoprivrednika ostvarilo je pravo na 59 potpora, među kojima je OPG “Slavica i Ivan Dumendžić” . Ovaj OPG koji se već 10 godina bavi pčelarstvom i voćarstvom dobio je 20 hiljada kuna koje će uložiti u opremu i za izradu Internet trgovine.

– Internet trgovinu smatramo izuzetno bitnom u ovom trenutku jer nas je tržište već prepoznalo i svoje proizvode prodajemo širom Hrvatske , izvozimo i po celoj Evropi. Sada smo narasli na nivo da možemo napraviti Internet trgovinu – rekao je prilikom dodele ugovora Ivan Dumendžić vlasnik OPG-a.

Javni poziv je imao 11 mera kojima se sufinansira 50 odsto prihvatljivih troškova povezanih s aktivnostima u primarnoj proizvodnji te sektoru prerade i stavljanja na tržište poljoprivrednih proizvoda, a najiskorištenija je Mera 1 koja se odnosila na sufinansiranje nabavljanja mehanizacije i opreme u poljoprivrednoj proizvodnji.

Najveći iznos koji je podnositelj zahtjeva mogao ostvariti je 50 hiljada kuna, a minimalan iznos prihvatljivih troškova potpore nije mogao biti manji od hiljadu kuna.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.