06/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Jeremić u Tompojevcima: Bez prožimanja i povezivanja zajedničkih interesa nema prosperiteta

3 min read

Zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić posetio je opštinu Tompojevce gde je sa načelnikom opštine Milanom Grubačom i predstavnicima Veća srpske nacionalne manjine razgovarao o stanju, problemima i načinima rešavanja potreba srpske zajednice na području te opštine.

– Razgovarali smo o načinima poboljšanja života pripadnika srpske zajednice u ovoj opštini, ali i svih stanovnika opštine Tompojevci jer bez prožimanja i povezivanja zajedničkih interesa nema prosperiteta nijedne jedinice lokalne samouprave. Razgovarali smo o konkretnim stvarima i problemima koji muče pripadnike srpske zajednice i došli do određenih saznanja i modaliteta njihovog rešavanja. Načelnik nas je informisao da je pri kraju izgradnja pravoslavne kapele na groblju u Čakovcima, a preostaje još samo izgradnja parkinga. Kao zamenik župana sam obećao da će Županija izdvojiti hitna interventna sredstva za sanaciju krova na pravoslavnoj crkvi u naselju Čakovci – rekao je Jeremić dodajući da je dogovoreno i postavljanje nadstrešnice i ograde na pravoslavnom groblju u Mikluševcima.

Načelnik opštine Tompojevci Milan Grubač, kojem je ovo prvi mandat, zadovoljan je saradnjom sa predstavnicima srpske zajednice.

– Zajedno smo pokrenuli projekat izgradnje kapele na pravoslavnom groblju u Čakovcima s kojim smo aplicirali prema Fondu za regionalni razvoj. Dobili smo sredstva i taj projekat se sada završava. Kroz komunikaciju sa predstavnicima VSNM-a u opštini Tompojevci brinemo i o ostalim aspektima života srpske manjinske zajednice u našoj opštini. Nadam se da će se ona nastaviti i u narednom periodu kako bi zajednički rešavali sve probleme – rekao je Grubač.

Opština Tompojevci će finansijski pomoći redovan rad i aktivnosti Veća srpske nacionalne manjine što je pozdravio i predsednik županijskog srpskog manjinskog Veća Svetislav Mikerević napomenuvši da je to i obaveza proistekla iz Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

– Mi ćemo nastaviti da obilazimo sva srpska manjinska Veća na području naše županije kojih je ukupno 15, 12 opštinskih i 3 gradska, te pokušati da obezbedimo što bolje uslove funkcionisanja srpske zajednice. Mogu reći da smo u Tompojevcima srdačno primljeni i da smo zadovoljni načinom na koji ova opština brine o potrebama srpske zajednice koja živi na području te opštine– rekao je Mikerević.

Na sastanku su bili i Branislav Mišljenović, većnik SDSS-a u Opštinskom veću opštine Tompojevci, potpredsednik VSNM opštine Tompojevci Goran Ignjatović i sekretar županijskog VSNM-a Dušan Latas.

Foto: VSNM Vukovarsko-sremske županije

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.