22/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Jubilarna Prva harmonika u Vukovaru: Učesnici se kvalifikovali za finale festivala u Sokobanji

6 min read

Na platou ispred Sabornog hrama Svetog oca Nikolaja u Vukovaru sinoć je održan 10.jubilarni Festival “Prva harmonika Slavonije, Baranje i zapadnog Srema” u organizaciji Udruženja “Čuvari srpskog identiteta”. Nastupilo je 11 takmičara: iz Banja Luke, Beograda, Bijelog Brda, Borova, Smedereva i Opatije koje je pratio Narodni orkestar Novice Todića. Apsolutni pobednik je 15-godišnji Lazar Stanojević iz Beograda koji je osvojio i prvo mesto u kategoriji juniora. Harmoniku svira od svoje osme godine, a u Vukovaru je nastupio prvi put.

– Baš sam se iznenadio kad su me proglasili pobednikom. Znači mi to puno, dosta smo radili, vežbali, potrudio sam se i uspeo. Moj otac se, inače, bavi muzikom i svira harmoniku tako da sam još kao mali izrazio želju da i ja sviram . Upisao sam i završio nižu muzičku školu, sad sam upisao i prvu godinu više, a muziku učim kod svog oca Saše Stanojevića. Najviše volim da sviram narodna kola Mirka Kodića koji mi je uzor – priča mladi harmonikaš.

U kategoriji petlića nagrađena je Jovana Jovanović iz Beograda, a u konkurenciji pionira pehar i diplomu za prvo mesto osvojio je Mihajlo Janojlić iz Smedereva. Najbolji među starijim pionirima bio je Kristijan Gavrić iz Banja Luke, u kategoriji mlađih juniora nagrađen je Mihajlo Đorđević iz Beograda, a u kategoriji seniora takođe Beograđanin Aleksa Kostić, unuk poznatog Miće Kostića iz filma “Ko to tamo peva”.

Aleksa Kostić

Takmičare je ocenjivao stručni žiri u sastavu: Branimir Đokić, virtuoz na harmonici i umetnički rukovodilac Narodnog ansambla Radio-televizije u penziji i profesorke u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu Gordana Prnjavorac i Nada Stanić.

– Zadovoljni smo kvalitetom izvođača i borimo se da harmoniku podignemo na što viši nivo. U našem narodu vlada mišljenje da harmoniku može da svira svako, a to nije tačno. Na ovoj deci se vidi koliko su napredovali jer ja ovaj festival pratim deset godina i osnovano tvrdim da su izvođači na visokom nivou. Ta deca su iz muzičkih škola i to obećava. Uvreženo je mišljenje da je harmonika za svadbe, šatore i slično, da nije jednako vredna kao flauta ili harfa i zato se mi borimo da harmonika ima mesto koje zaslužuje. Neka se svira i klasična i narodna muzika, ali da to bude kvalitetno. Ova deca su danas jedno iznenađenje, ali i potvrda da se i ljudi koji rade s tom decom zaista trude. Imali su program od pet kompoziicija i zaista su bili kvalitetni. Harmonika ima svoju budućnost i na dobrom je putu da bude jedan super instrument. Kada se govori o narodnoj muzici, mi se borimo za kvalitetnu muziku izvođenu na harmonici, kraljici instrumenata – istakla je zamenica predsednika žirija Nada Stanić iz Novog Sada koja je 40 godina bila šef odseka Muzičke škole “Isidor Bajić”, a harmoniku i sama svira gotovo 60 godina.

Uroš Maksimović iz Bijelog Brda i Veljko Stevanović iz Borova

Nakon što je nekoliko godina bio održavan u Borovu , festival se unazad dve godine vratio u Vukovar. Više od stotinu mladih harmonikaša učestvovalo je na festivalu u proteklih deset godina.

– Festival se pokazao uspešnim jer smo uspeli opstati uz pristojan broj takmičara i jako lepo posećenu manifestaciju. Večeras smo imali nekoliko kategorija takmičara koje su usklađene sa festivalom harmonike u Sokobanji. To je naš najduži i najkvalitetniji festival harmonike koji se ove godine održava 59.put, iako se navršava 60 godina od njegovog osnivanja. Svi učesnici ovog našeg festivala kvalifikovali su se za finale festivala u Sokobanji koji počinje 10.avgusta – najavio je Dragan Todić, predsednik Udruženja Čuvari srpskog identiteta, ističući da je kvalitet učesnika na vukovarskom festivalu bio na zavidnom nivou.

– Gledajući ih prisetio sam se kako sam i sam učestvovao na festivalima harmonike, a pre 40 godina sam se plasirao u polufinale, među deset najboljih takmičara u Sokobanji. Za mene je to bio vrh jer sam imao 18 i po godina. Zato podržavam sve mlade koji sviraju harmoniku kao i njihove roditelje, želim da im dam podstrek i podsticaj jer tu treba jako puno truda i rada – zaključuje Todić.

Plesna grupa Venera

U revijalnom programu nastupila je Plesna grupa Venera, pevala je 10-godišnja Lara Veselinović, a nastupili su i Vučedolski zvuci sa vokalnim solistima Živojinom Jergićem i Milisavom Petkovićem. Program su na zadovoljstvo brojnih posetilaca uveličali estradni umetnici Biljana Jevtić i Milan Topalović Topalko. Voditelji programa bili su Živorad Nikolić – Žika Šarenica i Nataša Ilić Jovanović.

Festival harmonike u Vukovaru održan je uz finansijsku podršku Srpskog narodnog veća, Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Ministarstva spoljnih poslova Srbije – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

D.Bošnjak

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.