Zbog sumnje da su iz Srbije krijumčarili lekove s popisa opojnih droga četvorica završila u pritvoru

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-sremske, u saradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (USKOK), proveli su kriminalističko istraživanje nad četiri muškarca koje sumnjiče za počinjenje krivičnih dela zločinačkog udruženja, neovlaštene proizvodnje i prometa drogama u sastavu zločinačkog udruženja te neovlaštene proizvodnje i prometa tvarima zabranjenim u sportu u sastavu zločinačkog udruženja.

Višemesečnim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su se osumnjičenici, od kojih dvojica u dobi od 25 i 37 godina imaju prebivalište u Hrvatskoj, a 33-godišnjak i 34-godišnjak u Srbiji, kao članovi zločinačkog udruženja povezali u zajedničko delovanje s ciljem kontinuirane nabavke, prevoza i preprodaje lekova iz Srbije u Hrvatsku.

Kako navode iz policije, radi se o lekovima i tvarima koje se nalaze na popisu opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu upotrebiti za izradu droga te na listi tvari zabranjenih u sportu.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da su tokom 2021. i 2022 godine, prema prethodnom planu i dogovoru, u nekoliko navrata preko državne granice između Srbije i Hrvatske, u okviru deklarisane druge carinske robe, prokrijumčarili veliku količinu zabranjenih lekova i tvari, radi daljnje preprodaje i sticanja protivpravne imovinske koristi.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja svi osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, dok je protiv njih USKOK-u dostavljena krivična prijava.

Kriminalističko istraživanje u cilju suzbijanja krijumčarenja lekova i drugih tvari se nastavlja, navode iz Policijske uprave vukovarsko-sremske.