Nezakonitim arheološkim istraživanjima 46-godišnjak prisvojio 987 predmeta koji su kulturno dobro

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-sremske proveli su kriminalističko istraživanje nad 46-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je počinio krivično delo „Nedozvoljeno obavljanje istraživačkih radova i prisvajanje kulturnog dobra“.

Od 46-godišnjaka s područja Osječko-baranjske županije privremeno su oduzeli 987 metalnih i keramičkih predmeta i dva metal detektora.

Kako je postojala sumnja da je osumnjičeni bez odobrenja nadležnog tela proveo arheološka istraživanja na lokalitetu Ivankovo, gde je i pronašao predmete, Policijska uprava vukovarsko-sremska je od Ministarstva kulture i medija, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odeljenja u Vukovaru zatražila ekspertizu, odnosno utvrđivanje svojstva kulturnog dobra o pronađenom lokalitetu i predmetima.

Policijska uprava vukovarsko-sremska zaprimila je izveštaj o provedenoj ekspertizi koji je pokazao da su oduzeti predmeti zbirka koja ima arheološki značaj.

Radi se o predmetima od bakrene slitine i gvožđa, ali postoji i određena količina predmeta od srebra, a datiraju iz vremena Protohistorije, Antike, Seobe naroda, Ranog i Srednjeg Veka te Novog veka.

Protiv osumnjičenog policija je državnom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu.

Foto: PU VSŽ