Srpski dom Vukovar dodelio nagrade učenicima za najbolje literarne i likovne radove

U okviru projekta “Obeležavanje značajnih nacionalnih i verskih datuma iz srpske istorije – Vidovdan 2022.” koji u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, organizuje i provodi Ustanova u kulturi Srpski dom, sinoć je u Srpskom domu u Vukovaru održano završno veče i dodela nagrada najboljim radovima. Prijavljeni su radovi iz oblasti literarnog i likovnog stvaralaštva na temu Vidovdana.

– Ovaj projekat je prva programska aktivnost novoosnovane i novoformirane ustanove u kulturi Srpski dom. Želja nam je cilj i namera da danas-sutra to preraste u tradicionalnu manifestaciju odnosno oblik organizovanja povodom Vidovdana i da to u budućnosti bude centralna svečana akademija vezana za Vidovdan. Kada je projekat u pitanju prijavili smo se na konkurs Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i dobili određen iznos sredstava za realizaciju ovog projekta u iznosu od 120 hiljada dinara, a ostatak finansijskih sredstava obezbediće Srpski dom – predstavio je projekat Nebojša Vidović, direktor Srpskog doma Vukovar.

Učenici osnovih i srednjih škola koja pohađaju školu po modelu A imali su pravo da se prijave na nagradni konkurs, a rok je bio dve nedelje. Na nagradni konkurs prijavilo se četiri osnovne škole i jednu srednju. Prijavljeno je ukupno 28 radova, od čega je učestvovalo 27 učenika. Jedan je učenik prijavio i likovni i literarni rad.

U komisiji za izbor najboljeg literarnog rada bile su Danijela Atlagić, profesorka srpskog jezika Jadranka Radošević – školska savetnica i nadzornica za srpski jezik i doktor nauka Ljiljana Bajac Nikolić.

– Ukupno je došlo 11 literarnih radova iz osnovnih škola i 10 iz srednje škole. Iz osnovnih škola došlo je 7 likovnih radova, a iz srednje dva likovna rada. Razdvojili smo osnovnu i srednju školu jer se vidi razlika u zrelosti i poimanju istorije i književnosti vezano za Vidovdan. Što se tiče kriterijuma gledali smo pravilnost srpskog jezika, ćirilično pismo i lepotu pisane reči, kao i poetsko shvatanje Vidovdana i dovođenje u kontekst istorije odnosno shvatanje koliko je Vidovdan prelomni trenutak u svesti, kulturi i istoriji srpskoga naroda – kaže doktorka nauka Ljiljana Bajac Nikolić.

Nagrada za najbolji literarni rad u konkurenciji učenika srednjih škola pripala je Sari Atlagić, učenici vukovarske gimnazije.

– Inspiracija zavisi od mog toka misli u određenom trenutku, od stvari o kojima razišljam i od raspoloženja. U poslednje vreme često razišljam o našem identitetu i o sudbini našeg naroda tako da je ovaj važan istorijski datum služio kao inspiracija jer bez njega ne bi bili tu gde jesmo – iznosi svoja razmišljanja pobednica nagradnog konkursa Sara Atlagić.

Komisiju za likovne radove činile su profesorica likovne umetnosti Ljiljana Ajduković i Rosanka Savić Mitrović istoričarka umetnosti Gradskog muzeja Vukovar.

S.M.