Opština Trpinja proslavila svoj Dan i krsnu slavu

Prigodnom svečanošću u Trpinji Opština Trpinja je na Vidovdan proslavila svoj Dan i krsnu slavu. 

U ovoj opštini sa pretežno srpskim stanovništvom i sedam naseljenih mesta, prema prošlogodišnjem popisu stanovništva žive 5.572 stanovnika.

Pored smanjenja broja stanovnika zbog iseljavanja, manje je i radno sposobnih, manje novorođenih, ali se Opština trudi da ulaganjima u infrastrukturu poboljša uslove života stanovništva koje se pretežno bavi poljoprivredom, ističe načelnik Miroslav Palić.

I u proteklih godinu dana bilo je dosta ulaganja u infrastrukturu, u sanaciju cesta, pešačkih staza i javne rasvete, u održavanje pet domova kulture i pet lovačkih domova, kako bi stvorili uslove za što bolji život – rekao je u izjavi medijima načelnik Miroslav Palić.

Posebno je ponosan na ulaganja u sportske objekte i terene, na kojima se uglavnom okupljaju mladi.

– U Boboti smo teren za mali fudbal presvukli novom gumiranom podlogom. U Pačetinu smo pri završetku novog terena, na kojem će na novoj podlozi 4. jula biti malofudbalski turnir. I u Boboti smo pri kraju izgradnje tribina na fudbalskom stadionu, kapaciteta 350 natkrivenih sedećih mesta. Konstrukcija je već na nekih 80 % završetka radova – napominje načelnik Palić.

Najavio je i rebalans budžeta koji je, kako kaže, realno oko 24 miliona kuna. Zbog poskupljenja električne energije najveća izdvajanja su za javnu rasvetu, preko hiljadu rasvetnih tela na području te opštine. Taj trošak se, napominje Palić, sa 400 hiljada kuna popeo na 1.200.000 kuna, ali će, poručio je, učiniti sve da se teret krize ne prelije na građane pa poskupljenje komunalnih davanja zasad nije opcija.

Iako je u današnjem vremenu globalne krize nezahvalno praviti dugoročne planove, planova ima.

– Najveći projekat koji nas očekuje i koji smo kandidovali prema fondovima je izgradnja dečjeg vrtića u Bršadinu, vrednosti skoro 7 miliona kuna – otkriva Palić.

Opštini Trpinja Dan Opštine i krsnu slavu čestitao je i bršadinski paroh, protojerej Ljubenko Jović.

– Neka Gospod blagoslovi rad ove Opštine, da uvek bude na boljitak, uzdanje i ponos svih nas, žitelja ove opštine – poručio je Jović.

D.Z.

Foto: S.Bubalo