Vukovar: Počast civilnim žrtvama rata

Srpska zajednica u Vukovaru svake godine na Vidovdan organizuje molitveno sećanje i parastos za srpske civilne žrtve rata 1991.godine. Na mestima njihovog stradanja , u Dunav kod Veslačkog kluba u Vukovaru i u Parku breza u Borovu naselju danas su položeni venci.

– Znamo da postoji veliki broj pripadnika srpske zajednice koji su stradali kao civili, međutim i danas se selektivno govori o žrtvama i stradanju i mi želimo da se prisetimo svih žrtava na jednak način. Svaka žrtva zaslužuje poštovanje i svako ko je počinio zločin treba da odgovara – rekao je Dejan Drakulić, predsednik Zajedničkog veća opština koje je zajedno sa Većem srpske nacionalne manjine grada Vukovara i Gradskom organizacijom SDSS-a organizator okupljanja.

Iako je od rata prošlo trideset godina, mnogi srpski civili koji su nestajali u Vukovaru pre početka rata, ali i tokom ratnih dejstava, još nisu pronađeni. Ni status civilnih žrtava i članova njihovih porodica nije rešen.

–  Novi zakon je stupio na snagu i u tom delu ima pomaka što se tiče statusa porodica žrtava, međutim što se tiče samih tih žrtava i osoba koje su ili nestale ili su postradale, jednostavno tu nema nekog posebnog pomaka. Vidimo i sami da kad se govori o hapšenjima, priča se o hapšenjima pripadnika srpske zajednice, štaviše, nakon postupaka se ne govori da li su ti ljudi oslobođeni i kako je bilo, nema povratne informacije o celom tom postupku koji je za sve veoma važan. Na svima nama je da postupamo hrišćanski, da postupamo ljudski i da svi radimo na tome da svaka žrtva ima svoje dostojanstvo i da svaki zločinac treba da zna gde mu je mesto – zaključuje Drakulić.

Parastos za stradale održan je u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja u Vukovaru nakon liturgije koju je služio episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim.

– Kroz Kosovski zavet i ličnost kneza Lazara i mi kao narod se poučavamo Jevanđelju Hristovom, da u ovim teškim vremenima sa svim iskušenjima koja su prisutna na ovim prostorima iznesemo krst koji nam je dat i da isključivo budemo krstovaskrsan narod na ovim prostorima, da nas uvek krase jedinstvo i sloga. Ovo su poruke koje proizilaze iz samog identiteta Crkve koja nas uvek sabira u jedinstvu i veri. To je ono što nas treba čuvati i očuvati na ovim prostorima. Jedino Crkva može to da čini i da bude garant našeg opstanka i postojanja na ovim prostorima. Dok god crkveno zvono zvoni, znači da naš narod živi i dok god bude jednog Srbina u bilo kom mestu, tu će biti sveta služba, a to su svakako garanti opstanka i žrtve za naš narod na ovim prostorima – poručio je vladika Heruvim.

D.B.