24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Bršadinu održan parastos žrtvama rata od 1991. do 1996. godine

3 min read

U organizaciji Hrišćanske zajednice Sveti apostol Jakov danas je na mesnomm groblju u Bršadinu održan parastos žrtvama rata od 1991. do 1996. godine. Prvo je u hramu Svetog arhangela Gavrila održana liturgija koju je služio bršadinski paroh protojerej Ljubenko Jović.

– Danas se obeležava dan posvećen Vidovdanu, knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su svoje živote dali na Kosovu polju. Danas je za nas, pravoslavne Srbe veliki praznik – raspeto Kosovo možemo reći da je drugo vaskrsenje gde smo i liturgijski proslavili ono što na prvom mestu treba da bude, da se kroz svetu liturgiju okupljamo oko našeg tvorca, oko našeg Hrista. U našem Bršadinu obeležismo i dan sećanja na poginule koji su svoje živote izgubili u nesrećnom ratu od 1991. do 1996. godine. Pomolili smo se Gospodu za pokoj njihovih duša – rekao je protojerej Jović.

Nakon liturgije, na mesnom groblju u Bršadinu održan je parastos za sve žrtve. U ovom mestu 1991. godine poginuli su Danilo i Dalibor Milinković otac i brat Sanje Milinković.

– Moj otac je ostao da čuva svoj kućni prag. Bio je zidar, kada su bombe padale išao je da pomaže ljudima, da poprave krovove kako bi mogli sačuvati svoju imovinu. Nakon pomaganja, došavši kući pala je bomba na našu kuću i tako je poginuo. Brat, koji je imao svega petnaest godina je poginuo takođe nesrećnim slučajem. To je bol koja ne može da se opiše – priča Sanja Milinković iz Bršadina.

Vidovdan 2022: Vernici na liturgiji u hramu Svetog arhangela Gavrila u Bršadinu

Prema rečima Nikole Radulovića, člana Organizacionog odbora za održavanje parastosa žrtvama rata 1991. do 1996., u Bršadinu je sahranjeno 50 žrtava koje su većinom stradale od granata i mina.

– Dužnost nam je da damo pomen svim žrtvama. Danas je Vidovdan i obično se kaže da smo jedini narod koji slavi poraz, ali to nije tako, ne slavimo u smislu veselja nego samo obeležavamo pomen svim žrtvama, od Kosova sve do zadnjih nesrećnih ratova gde su mnogi izginuli. Pomen mi znači puno i voleo bih da se to ne zaboravi – rekao je Radulović koji je u poslednjem ratu izgubio suprugu.

Ispred spomen obeležja sa uklesanim imenima žrtava rata od 1991. do 1996. godine vence su položili predstavnici Veća srpske nacionalne manjine Opštine Trpinja, Zajednice udruženja antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici Zajedničkog veća opština i meštani Bršadina čiji su najmiliji poginuli.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.