Vidovdanski sabor u Boboti okupio rekordan broj učesnika

Folklornom večeri, kojoj je prethodio defile folkloraša ulicama Bobote, u nedelju je zatvoren 41. Vidovdanski sabor. Nakon dve pandemijske godine ovogodišnji Sabor okupio je rekordnih više od 850 učesnika iz Hrvatske i regiona, kaže Svetislav Mikerević, predsednik Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Bobota, koji je uz KUD “Đoko Patković” iz Bobote organizator ove manifestacije.

– Ovom tradicionalnom manifestacijom predstavljamo Bobotu, opštinu Trpinja i srpsku zajednicu u Republici Hrvatskoj. Ovom prilikom želim da se zahvalim sponzorima koji su finansijski podržali ovu manifestaciju, Savetu za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Zajedničkom veću opština, Opštini Trpinja, Srpskom kulturnom društvu “Prosvjeta” i Srpskom narodnom veću iz Zagreba te Vukovarsko-sremskoj županiji – rekao je u izjavi medijima Mikerević.

Osim domaćina, KUD-a “Đoko Patković” iz Bobote, posetiocima folklorne večeri predstavila su se i kulturno-umetnička društva „Branislav Nušić” iz Borova, „Vučjak” iz Podnovlja i „Napredak” Bušletić – Donja Grapska iz Republike Srpske, “Karadžić” iz Loznice i gosti iz Meksika, Državno društvo za folklorne plesove “Zacatecas” iz Meksika, koje se u subotu predstavilo i posetiocima Međunarodnog festivala folklora u Borovu.

Pored temperamentnih Meksikanaca, najviše simpatija publike pobrao je domaćin i organizator, KUD “Đoko Patković”, čijih je stotinu članova izašlo na scenu u tri grupe.

– Nismo veliko mesto, ali ipak nas ima. Imamo oko 60 članova u mlađoj i srednjoj grupi, a sa veteranima preko 100 – priča Đurđica.

Prvi put posetiocima Vidovdanskog sabora u Boboti prestavilo se i Kulturno-umetničko društvo “Vučjak” iz Podnovlja u Republici Srpskoj, saznajemo od sekretara društva Dušana Pajića.

– Utisci su takvi da boli duša. Prelepo je kad dođete u goste ljudima koji vas vole i koje vi volite. Moramo se više družiti i sastajati. Verujem da će Boboćani kod nas doći u goste za Preobraženje – kaže Pajić.

Vidovdanski sabor u Boboti otvoren je u petak Pesničkom večeri. U subotu i nedelju organizovana je likovna kolonija koja je iznedrila 20 novih umetničkih radova. Posetioci su imali priliku da vide i scenski prikaz sremskih svatova. Održan je i šahovski turnir i organizovana takmičenja dobrovoljnih vatrogasnih društava i lovačkih društava u gađanju glinenih golubova, fudbalska utakmica i kuvanje tradicionalnih jela. Sabor je zatvorio zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić, a manifestacija je završila podelom zahvalnica učesnicima i sponzorima. 

D.Zečević