U konzulatu Republike Srbije održan sastanak generalnog konzula Nakića, predstavnika opština i predstavnika Razvojne agencije Bačke u svrhu prekogranične saradnje

Na inicijativu generalnog konzula Aleksandra Nakića, u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Vukovaru održan je sastanak zamenika župana Srđana Jeremića, predsednika Zajedničkog veća opština Dejana Drakulića i načelnika opština s predstavnicima Regionalne razvojne agencije Bačka.

– Sastanak je organizovan sa ciljem da se naši načelnici upoznaju sa time šta mogu da urade zajedno sa svojom matičnom državom tačnije sa Srbijom, da se napravi jedna pogranična saradnja, da se digne na jedan viši nivo – rekao je generalni konzul Aleksandar Nakić.

Više o ovom sastanku saznali smo od Ivane Krsmanović, direktorice Regionalne razvojne agencije Bačka.

– Upravo zato što smo imali neke oblike saradnje sa Osječko-baranjskom županijom gde smo uradili dva velika projekta finansirana od strane Evropske unije. Ideja je da se više uspostavi saradnja sa ovim delom Hrvatske. Mislim da imamo potencijala za povezivanja sa jedne i druge strane nekoliko jedinica lokalne samouprave. Sada se pripremamo za novi program prekogranične sradnje koji dolazi na jesen. Ideja bi bila da idemo na programe, tako da ćemo kasnije videti u kom bi pravcu išli, ali u planu je svakako neka prekogranična saradnja. Videćemo šta bi kroz program bilo najinteresantnije, a da to bude prilagođeno jedinicama lokalne samouprave – kaže Krsmanovićeva.

Na sastanku je bio i Zoran Baćanović, načelnik Opštine Borovo, koja je već uspešno provela jedan projekat prekogranične saradnje sa Srbijom, zahvaljujući kojem je otvoren Projekt centar Borovo. Baćanović je spomenio i prioritete u budućem radu.

– Sigurno su obnovljivi izvori energije jedna od prioritetnih osi koja je zanimljiva, pored toga možemo iskoristiti nešto od naših turističkih potencijala, ako govorimo o Eurobelo ruti ili Dunavskoj strategiji ili lovnom i ribolovnom turizmu tako da je to predmet interesovanja Opštine Borovo na ovom pozivu – poručio je načelnik Opštine Borovo Baćanović.

– Verujemo da ćemo uspeti da uspostavimo dobru saradnju sa opštinama koje su osnovale Razvojnu agenciju i sa samim predstavnicima Razvojne agencije kako bismo našim sugrađanima učinili bolje sutra i kako bismo im pomogli da bolje žive na ovom prostoru. Iskazane su potrebe za određenim projektima što je izuzetno dobro i ovo je smo jedan sastanak u nizu koji će biti organizovan. Nadamo se da ćemo se u nekom budućem periodu sastati sa načelnicima opština sa teritorije Republike Srbije i Zajedničko veće opština će tu svoj doprinos dati maksimalno. Imamo ideju i cilj povezati se sa svim prekograničnim opštinama koje se naslanjaju na područje delovanja ZVO-a i ovo je samo još jedan način kako ćemo učvrstiti naše veze i povezati naše kompletno stanovništvo – zadovoljstvo sastankom izrazio je i predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić.

Nakon sastanka u Generalnom konzulatu Srbije u Vukovaru predstavnici Regionalne razvojne agencije Bačka posetili su Palatu Srem, sedište Vukovarsko-sremske županije. Po rečima dožupana Srđana Jeremića u fokusu buduće prekogranične saradnje biće:

– Obnovljivi izvori energije, tu je i oblast turizma i socijalna politika i sve one stvari s kojima jedinice lokalne samouprave, pa i sama Vukovarsko-sremska županija, može pronaći svoj interes. Naše jedinice lokalne samouprave imaju određene fiskalne kapacitete, ali će biti potrebno i da se Vukovarsko-sremska županija uključi kao partner u pojedine projekte, da bi ojačala značaj i ulogu, ali i fiskalnu moć naših opština i omogućila da kao jedan pouzdan partner omogući da projekti koje budemo zajedno definisali kao bitne i prođu nakon što budu aplicirani prema izvorima finansiranja – kaže Jeremić povodom sastanka.

D.Z.