Na 23. Međunarodnom festivalu folklora u Borovu pred oko 500-ak posetilaca nastupili i Meksikanci

Borovo je proteklog vikenda bilo domaćin 23. Međunarodnog festivala folklora. Posetiocima celovečernjeg programa, koji je održan u subotu u školskoj sportskoj dvorani, pred oko pet stotina posetilaca, po prvi put predstavili su se gosti iz Meksika, iz Državnog društva za folklorne plesove “Zacatecas”. Koreografija koju su izveli predstavlja istoriju Meksika, a utisci o mestu koje su posetili prvi put i ljudima su pozitivni, rekao nam je predsednik društva Cesar Lara Banuelos.

– Naša koreografija predstavlja istoriju Meksika. Mesto je predivno, a domaćini srdačni – rekao nam je Cesar.

Saradnja s društvom iz Meksika uspostavljena je preko prijatelja iz Prijedora, kaže organizator festivala, predsednik borovskog KUD-a Rado Bosić.

– Inicijativa i saradnja potekla je iz Prijedora, od tamošnjeg društva. Nakon Borova Meksikanci nastupaju na Vidovdanskom saboru u Boboti, a potom idu u Prijedor i Srbac pa u Zagreb. Nakon Zagreba putuju u Francusku – kaže Bosić.

Borovski KUD premijerno je izveo “Razglednicu s Korduna”.

– “Razglednica s Korduna” nastala je kao deo istraživanja provedenog prošle godine za potrebe SKD “Prosvjeta” pododbora Vojnić. Na osnovu pronađenih materijala, igara, pesama i običaja tog kraja nastala je ova koreografija. Nošnja je izrađena u abadžijskoj radnji i ovo je premijerno izvođenje u Borovu – ističe umetnički rukovodilac borovskog KUD-a Zoran Abadžić.

U programu je učestvovao i KUD “Đoko Patković” iz Bobote, a prvi put posetiocima Međunarodnog festivala folklora u Borovu predstavilo se i  kulturno-umetničko društvo “Sloboda” iz Rumenke, igrama iz beogradske Posavine i Dimitrovgrada. Nedavno su gostovali i u Ostrovu, saznajemo od Momira Miškovića.

– Borovo je predivno. Iako je tri puta manje od Rumenke mesto je uređenije i čistije. Kao da ste u Švajcarskoj, a ne u Hrvatskoj, 80 kilometara od Novog Sada – priča Mišković.

Ovogodišnji Međunarodni festival folklora u Borovu zatvorio je načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

– Jedno lepo veče i prilika da po prvi put vidimo ove ljude koji su došli iz dalekog Meksika, da vidimo tu različitost kultura i sve ono što su pokazali. Čestitam organizatoru na uspešnoj organizaciji festivala – rekao je u izjavi za Radio Borovo načelnik Zoran Baćanović.

Inače, ovogodišnji 23. Međunarodni festival folklora trebao je biti održan na Letnjoj pozornici Kulturnog centra Borovo, ali je program zbog popodnevnih pljuskova premešten u školsku sportsku dvoranu, tako da nije održan ni tradicionalni defile folkloraša ulicama Borova.

Generalni pokrovitelj Festivala je Opština Borovo. Program su finansijski podržali Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske, Zajedničko veće opština iz Vukovara, Vukovarsko-sremska županija i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju s dijaporom i Srbima u regionu. 

D.Zečević