Najveća štafetna mirovna trka prošla kroz Borovo

Kroz Borovo je danas prošla Trka mira, najveća mirovna štafetna trka na svetu. Učesnike su na parkiralištu ispred Fudbalskog kluba “Sloga” dočekali predsednik Opštinskog veća Opštine Borovo Duško Drobić sa saradnicima, članovi podmlatka Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo i grupa mališana iz Dečjeg vrtića “Zlatokosa” sa svojim vaspitačima.

Trka mira, koja prolazi kroz više od 150 zemalja sveta, započela je pre 35 godina u Americi s ciljem promovisanja međunarodnog prijateljstva i razumevanja, ističe koordinatorka Trke Gordana Petrovčić.

– Osnivač Trke mira je Sri Chinmoy koji je bio Indijac, filozof, muzičar, sportista. On je čitav život posvetio borbi za mir na način da je govorio kako mir nije odsustvo rata već prisustvo ljubavi i harmonije u svetskoj porodici. Njegova ideja je bila da smo svi u srcu isti bez obzira koje smo nacionalnosti, vere, boje kože i odakle dolazimo i da svako može učiniti nešto da ovaj svet bude lep. Zato mi trčimo. Uvek imamo 12-tak trkača koji su različite nacionalnosti, vere i boje kože. Trčimo s upaljenom bakljom čiji plamen simbolizuje plamen koji mi imamo u srcu i našu težnju za harmonijom i mirom u svetu – kaže Gordana Petrovčić, inače Zagrepčanka koja živi i radi u Norveškoj.

Trka traje osam meseci koliko je potrebno da se pretrči cela Evropa, a ove godine je, zbog situacije s koronom, etapa nešto kraća i trči se kroz sve zemlje kroz koje protiče Dunav. Počeli su 27.maja u Nemačkoj, a završiće u Moldaviji 17.jula. U Hrvatsku je baklja mira stigla pre tri dana, a učesnici trke su iz Brazila, Mađarske, Ukrajine, Letonije, Nemačke, Austrije, Portugala i Hrvatske.

– Trkači se stalno menjaju, svako ostaje onoliko koliko si može priuštiti. Meni je jedan od najlepših delova trke to što ne uključuje novac. Nemamo nikakve veze sa profitom i sve se finansira iz naših privatnih resursa. Nekad dobijamo sponzorstva od gradova. Ja sam, recimo, počela trčati u Nemačkoj, ali sam se morala vratiti deset dana da radim . Sad sam se opet priključila trci jer si mogu priuštiti da budem malo bez posla. Tim se stalno menja, sad će pola tima otići kući , a sutra u Iloku predajemo na granici baklju Srbima . Onda oni trče dalje do Bugarske, zatim prolazimo kroz Rumuniju i završavamo u Moldaviji – pojašnjava koordinatorka Trke mira.

Borovo je jedno od hiljadu mesta u svetu kroz koje je prošla Trka mira. Mi smo oberučke prihvatili njihov poziv i organizovali smo doček jer meštani Borova žele svima mir i lokalno i globalno.N adamo se da će ovim činom Borovo otići u eter ne samo u Hrvatskoj, nego i u Evropi i celom svetu. Učesnici su obećali da će ponoviti dolazak pa se nadamo da ćemo ponoviti i ovakvo druženje – rekao je predsednik Opštinskog veća Duško Drobić kojem je uručena zahvalnica za doček.

Gosti su s decom izveli nekoliko igara i pesama te simbolično istrčali krug na igralištu noseći baklju mira, a domaćini su za sve pripremili doručak i osveženje.

D.Bošnjak