Dunav Fest Vukovar 2022.: U Vukovaru organizovana eko-akcija čišćenja obale Dunava

U sklopu manifestacije Dunav fest Vukovar 2022. na obali Dunava, danas je kod gradske plaže u Vukovaru organizovana ekološka akcija čiščenja ove reke. Akciji se odazvalo osam članova Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar. Otpada u Dunavu našlo se mnogo.

– Uglavnom su to metal i plastika. Dunav je reka koja donosi i odnosi otpad tako da u njemu ima mnogo otpada. Cilj akcije čišćenja je doprineti čistoći Dunava koliko god mi to možemo napraviti i izvaditi sve ono što mu ne pripada – rekla je u izjavi za naš radio Članica Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar Mirjana Hodak koja naglašava da je cilj Kluba, osim uživanja u podvodnom svetu ekološka osveštenost i njihov doprinos ekologiji, državi i svetu.

Otpad izvađen iz Dunava kod Gradske plaže u Vukovaru

– Svake godine organizujemo ovakve eko-akcije. Ovo smeće nisu doneli meštani Vukovara već je Dunav reka koja teče tako da donese razno smeće. Trenutno učestvujemo u otklanjanju hemijskog toaleta, što je već bilo u planu. On se već godinama nalazi u Dunavu, a kad voda opadne ružno je za je videti. Naša prava eko-akcija je zadnji vikend u sedmom mesecu gde se okupi oko 100-tinjak ronilaca iz cele Hrvatske – kaže Mario Kamenjaš predsesnik Kluba podvodnih aktivnosti Vukovar. Ovaj klub naostao je 2004. godine i ima 30 aktivnih članova. Skupljanje otpada iz Dunava podržao je Luka Bogojević i volonteri i iz Mirovne grupe mladih Dunav.

– Tu smo da pomognemo ronilačkom klubu u otklanjanju otpada. Imali smo slične akcije “Čije je naše smeće” gde smo čistili Adu i Borovo naselje tako da ovom prilikom nastavljamo akciju čišćenja našeg lepog grada – priča Luka Bogojević zaposlenik u Mirovnoj grupi mladih Dunav.

Dunav fest Vukovar 2022. danas i sutra nudi mnogo aktivnosti i sadržaja: od radionica za decu, preko besplatne panoramske vožnje Dunavom, gastronomskih ponuda, sajma tradicionalnih proizvoda do susreta folklornih društava. Manifestacija se realizuje u saradnji s Gradom Vukovarom, Turističkom zajednicom grada Vukovara te uz podršku ostvarenu kroz projekte javnih potreba u kulturi Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Vukovarsko-sremske županije.

S.M.