24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Iz vagona teretnog voza kod Vinkovaca spašeno devetero migranata, od kojih je petero maloletno

2 min read

Iz PU vukovarsko-sremske izvestili su da je 21. juna u 12,50 sati zaprimljena dojava sa železničke stanice u Ivankovu da se iz vagona teretnog voza čuje plač i zapomaganje.

Na mjesto događaja hitno su upućeni policijski službenici koji su otvorili vagon zatvoren carinskom plombom, vlasništvo turske firme i na sigurno izvukli devet osoba, od čega četiri punoletne te pet maloletnih osoba.

Hitna medicinska pomoć pružila im je prvu pomoć. Utvrđeno je da niko nema vidljivih povreda niti zahteva dodatnu medicinsku pomoć.

Potom su sve osobe radi utvrđivanja identiteta i zakonitosti ulaska i boravka u Republici Hrvatskoj, kao i utvrđivanja svih okolnosti događaja, privedene u službene prostorije policije.

Obavljenim razgovorom utvrđeno je kako se radi o stranim državljanima koji su nezakonito prešli državnu granicu, skrivajući se u vagonu među industrijskim rolama i kutijama, izbegavajući na taj način graničnu kontrolu.

Deo kompozicije teretnog voza, u kojoj je bio i navedeni vagon, prethodno je odvojen te je na železničkoj stanici Ivankovo čekao svoj daljnji red vožnje prema Republici Austriji.

Nakon utvrđivanja identiteta ponuđena im je međunarodna zaštita, koju su, kako navode iz policije, odbili te su u provedenom upravnom postupku doneta rešenja o povratku s rokom napuštanja Republike Hrvatske, odnosno Evropskog ekonomskog prostora u roku od sedam dana, nakon čega su napustili službene prostorije policije.

Foto: PU VSŽ

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.