09/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Udruženje “Vukovarski leptirići” predstavilo novi projekat “Support”

3 min read

Udruženje roditelja dece s teškoćama u razvoju “Vukovarski leptirići” juče je, s partnerskom organizacijom Udruženjem za poticanje razvoja dece rane i predškolske dobi “Zlatni dani” predstavilo projekat “Support – izgradnja kapaciteta organizacije civilnog društva za rad s decom i mladima u kriznim situacijama. Projekat je osmišljen kao odgovor na kriznu situaciju, u kojoj su se u poslednje dve godine, zbog korone zaposlenici u ovom udruženju našli nespremni.

– U sklopu krizne situacije uspeli smo primetiti određene stvari koje kao organizacija moramo prilagoditi radu i na taj način je nastao projekat “Support” – rekla nam je voditeljka projekta Nina Cvetković.

Planirano je da se projekat provodi kroz 18 meseci – od 23. marta ove do 23. septembra sledeće godine. Sam projekat vredi nešto više od 450 hiljada kuna. U 85-procentnom iznosu finansiran je od strane Evropske unije iz sredstava Evropskog socijalnog fonda, a 15 % finasira Ured za udruženja Vlade Republike Hrvatske.

– Napravićemo ankete i upitnike odnosno analizu potreba naših korisnika kako bismo mogli prilagoditi plan i program u radu sledećih 18 meseci prema onome što je zaista potrebno našim korisnicima. Korisnici ovog projekta su deca i mladi s teškoćama u razvoju, njihove porodice, šira lokalna zajednica, volonteri i organitacije civilnog društva. U sklopu ovog projekta organizovaćemo on line radionice za roditelje kako bismo im u kriznim situacijama mogli pružiti podršku. Organizovaćemo rad sa samim korisnicima, našim najmlađima. Za njih je kroz ovaj projekat nabavljena posebna oprema za potpomognutu komunikaciju i asitstivna tehnologija za poticanje razvoja govora i pomoć pri učenju, opismenjavanju i ostalim potrebama koji naši najmlađi školarci imaju – predstavila je aktivnosti projekta Nina Cvetković.

Psihodijagnostička sredstva koja su predviđena kroz projekat predstavila je Majda Joha izvršna direktorica i psiholog Udruženja “Vukovarski leptirići”.

– Psihodijagnostička sredstva tiču se procena kognitivnih sposobnosti, govorno jezičnih poteškoća, poteškoća pažnje, poremećaj iz spektra autizma, teškoća sa predveštinama čitanja i pisanja i emocionalnim teškoćama. Širok je spektar, nekoliko je testova na koje smo se odlučili zato što je ta dijagnostika najdostupnija u Zagrebu, a kod nas su korisnici koji gravitiraju na području Slavonije – rekla je Joha.

U sklopu projekta biće organizovano edukacija zaposlenika ovog udruženja i na taj način će jačati kapacitete organizacije civilnog društva kako bi problemima korisnika mogli prići što stručnije, pogotovo u radu na daljinu.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.