Borovski antifašisti obeležili Dan antifašističke borbe

Komemorativnim skupom kod spomenika palim borcima i žrtvama Drugog svetskog rata, u Borovu je danas obeležen Dan antifašističke borbe, u organizaciji Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Opštine Borovo.

– Danas se poklanjamo žrtvama Drugog svetskog rata. Zalažemo se za mir, prijateljstvo i poštovanje među ljudima, bez obzira na međusobne razlike i da vrednosti koje gajimo prenesemo na našu decu – poručio je, između ostalog, predsednik borovskog Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Slavko Nedić, koji je evocirao sećanje na 22. jun 1941. godine, kada je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred, prva antifašistička jedinica na području današnje Hrvatske i ovog dela Evrope.

Pored borovskih antifašista, vence na spomenik u centru mesta položili su predstavnici Opštine Borovo, Veća srpske nacionalne manjine u Opštini Borovo, Udruženja penzionera Borovo, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Borovo i Šahovskog kluba “Sloga” iz Borova.

Na spomenik žrtvama Drugog svetskog rata uklesana su imena i prezimena 123-je meštana Borova, među kojima je i Jovan Sremac, koji je poginuo u partizanima, pradeda Jovice Sremca.

– Moramo čuvati tu uspomenu da se ne zaboravi. Oprostiti moramo, ali zaboraviti ne smemo nikada – kaže Jovica koji je u ratu izgubio četiri člana uže i šire porodice.

Borovska antifašistička organizacija broji oko stotinu članova, među kojima je i Gojko Jelača, čiji je otac Rajko bio prvoborac. Iako je dva puta bio ranjen, preživeo je i s porodicom iz Bosne nakon rata došao u Borovo, gde se zaposlio u Kombinatu Borovo.

Za razliku od Gojkove majke koja je preživela logor, deda je nestao u vihoru rata.

– Moj deda, majčin otac, nestao je u ratu. Odvele su ga ustaše. Majka je bila četiri godine u logoru u Nemačkoj, ali je preživela i vratila se kući, tako da je umrla dočekavši lepe godine – priseća se Gojko.

Počast žrtvama odao je i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović.

– Ovo je datum kada moramo biti uz naše pretke, koji su u teškim vremenima dali svoje živote za slobodu, koji su se borili protiv fašističkog okupatora i na taj način duboko ukorenili svoje mesto u istoriji Borova. Opština Borovo neguje tekovine NOB-a jer da te borbe nije bilo danas ne bi živeli u slobodi. Stoga ćemo i nadalje svake godine, na ovaj datum i 13. aprila, na godišnjicu oslobođenja Borova, uvek biti uz naše pretke i pokloniti im dužnu pažnju – rekao je načelnik Baćanović.

Borovski antifašisti ranije su položili venac na kuću Srete Parabaka u Železničkoj ulici u Borovu, u kojoj je osnovana prva ćelija Komunističke partije u našem mestu, a delegacija Udruženja prisustvovala je i današnjoj centralnoj komemoraciji u šumi Brezovica kod Siska.

Nakon polaganja venaca borovski antifašisti nastavili su druženje u Domu penzionera u Borovu.

D.Zečević, Radio Borovo