Volonterskim akcijama u partnerstvu s osnovnim školama vukovarski Proni centar potiče inkluzivno volontiranje

Proni Centar za socijalno podučavanje iz Vukovara, u okviru projekta “Moja inkluzivna zajednica”, sufinansiranog sredstvima Evropskih snaga solidarnosti, organizovao je danas dve volonterske akcije u Vukovaru. Akcije su održane u partnertvu i saradnji s Osnovnom školom “Josipa Matoša”, koju pohađaju deca s teškoćama u razvoju i Osnovnom školom “Nikole Andrića”. Prva akcija održana je ispred novoobnovljene školske zgrade Osnovne škole “Nikole Andrića” u Voćarskoj ulici, gde je prostor škole obogaćen sadnjom različitih biljaka , a druga, u okviru sportskog dana, na terenima Javne ustanove Sportski objekti Vukovar u Borovu naselju.

– Ova ekološka akcija Osnovne škole Nikole Andrića je organizovana u okviru projekta “Moja inkluzivna zajednica” u okviru kojeg želimo da povezujemo decu s teškoćama u razvoju sa decom urednog razvoja , a takođe da svi imamo inkluziju i empatiju i da ta inkluzija bude na višem nivou, koliko god možemo učiniti – ističe cilj projekta Slađana Trbulin iz vukovarskog Proni centra.

U ekološkoj akciji učestvovali su i učenici sedmog razreda Lucija i Leon iz Osnovne škole “Nikole Andrića”, članovi Školskog volonterskog kluba. Kažu da su se akciji približili kako bi uredili okolinu novobnovljene škole.

Škola danas ima oko 200 učenika. U potpunosti je obnovljena, ali je tokom obnove devastiran prostor oko škole. S ciljem njegovog uređenja na jesen, s početkom nove školske godine, biće organizovana još jedna volonterska akcija, najavila je direktorica Josipa Kotromanović Sauka.

– Posebno me veseli što će od sledeće školske godine nastava biti organizovana u jednoj smeni. Imaćemo kabinetsku nastavu, to je nešto što olakšava rad nama učiteljima i radnicima škole. Najbitnije je što će učenici u prepodnevnoj smeni moći pohađati nastavu što će olakšati organizaciju i funkcionisanje u njihovom privatnom životu. Kad roditelji odu raditi, deca će biti zbrinuta u školi. Popodnevna smena će biti slobodna za vannastavne i vanškolske aktivnosti te razne treninge koje naša deca pohađaju u gradskim klubovima – pojasnila je Kotromanović Sauka.

D.Z.

Izvor foto: Proni centar za socijalno podučavanje