22/09/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Vukovaru održana završna priredba manifestacije “Deca, pesnici roda svoga”

4 min read

U Srpskom domu u Vukovaru u ponedeljak uveče održana je završna priredba manifestacije “Deca, pesnici roda svoga”, koju po sedmi put organizuje Veće srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije. Na istoimeni konkurs ove godine svoje literarne radove poslali su učenici sedmih i osmih razreda iz deset osnovnih škola s područja naše županije, u nastavi na srpskom jeziku i pismu. To su OŠ “Bobota”, OŠ “Borovo”, OŠ “Bršadin”, OŠ “Markušica”, OŠ”Negoslavci” i tri vukovarske osnovne škole “Siniše Glavaševića”, “Dragutina Tadijanovića” i “Nikole Andrića”.

Prvo mesto na literarnom konkursu osvojila je Dunja Čukelj iz Osnovne škole “Siniše Glavaševića” u Vukovaru, iako se literarnim stvaralaštvom intenzivnije bavi tek poslednjih godinu dana.

– Ranije kad smo pisali zadaćnice u školi to mi nikako nije išlo, poslednje godine se to promenilo, počeli smo pisati pesme na satu. Napisala sam pesmu koju je nastavnica poslala na konkurs i osvojila prvo mesto – priča Dunja koja je, priznaje, imala veliku tremu dok je pred publikom čitala svoj rad.

Drugo mesto osvojio je rad Nebojše Pavića iz Osnovne škole “Negoslavci”, a treće mesto Lana Crnogorac iz Osnovne škole “Nikole Andrića” u Vukovaru.

O pobednicima je odlučila petočlana komisija u sastavu: Jadranka Radošević, Milica Šarčević – Tunjić, Vesna Vujić, Snežana Šević i Milica Stojanović.

Predsednica komisije i Odbora za obrazovanje ZVO Milica Stojanović ističe da s obzirom na broj i kvalitet radova nije bilo lako izabrati najbolje.

– Kad smo birali najbolji rad trudili smo se da pronađemo poruke. Baš u prvonagrađenom radu u svakom stihu ima zvučna poruka. Jezik je ime i istorija, tradicija i duša. Upravo ta snažna poruka bio je kriterijum. Bilo je teško odabrati prva tri mesta jer su radovi zaista dobri. To je obećavajuće i i znak da se u našim školama radi s učenicima, da učenici imaju motiv da pišu o svom jeziku i da razumeju šta je to jezik i koliku vrednost ima za jedan narod – rekla je Milica Stojanović, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Pored nagrada za najbolje literarne radove, uručene su i nagrade za najlepše kaligrafsko i rukopisno pismo, Teodori Bojić iz OŠ Borovo i Ivani Stojković iz OŠ Trpinja.

Pokrovitelj programa je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a ove godine manifestaciju je finansijski podržala i Vukovarsko-sremska županija, kaže Svetislav Mikerević, predsednik županijskog Veća srpske nacionalne manjine. Budući da manifestacija u ovom obimu nije održavana protekle dve pandemijske godine, Veće je prošle godine izdalo zbornik učeničkih radova “Deca, pesnici roda svoga”.

– Taj zbornik ostaće trajna uspomena na doprinos svih učesnika ove manifestacije, čiji je cilj da učenici osnovnih škola neguju svoj maternji jezik i pismo – naveo je u izjavi medijima Mikerević.

Pored nagrađenih učenika, u programu su učestvovali i učenici Muzičke škole Novak Kolar i Maja Vujičić, koji su izveli po jednu kompoziciju na harmonici i gitari, Plesna grupa “Venera” iz Vukovara i Dečji tamburaški orkestar KUD-a “Branislav Nušić” iz Borova.

Manifestacija je završila podelom nagrada i zahvalnica, a završnu priredbu zatvorio je zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić, zahvalivši se organizatorima, deci i njihovim mentorima na uloženom trudu. Podršku i pomoć Županije, poručio je, imaće i ubuduće.

D.Zečević

Foto: S.Bubalo

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.