Negoslavci: Veče u spomen na Miloša Grujina Bekriju

U Negoslavcima je u subotu održano “Bekrijino veče”, folklorni program u organizaciji tamošnjeg podobora Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”. Ovogodišnja manifestacija bila je u znaku značajnog jubileja, rekla nam je predsednica Prosvjete u Negoslavcima Milica Šarčević-Tunjić.

– Ove godine se navršava 101 godina od početka kulturnog amaterizma u Negoslavcima. Ovo Bekrijino veče nam je baš posebno jer prošle godine zbog situacije s pandemijom koronavirusa nismo uspeli obeležiti 100 godina. Pre 101 godine u Negoslavcima je osnovano Ratarsko pevačko društvo i krenuo je kulturni amaterizam u selu, a posle su se osnivala i folkloraška društva. Pokretač je Miloš Grujin Bekrija i njemu u spomen ova manifestacija nosi naziv Bekrijino veče – pojašnjava Milica Šarčević Tunjić.

Folklorna sekcija u sastavu negoslavačke Prosvjete ima oko 40 članova. Među njima je i 11-godišnji Mihajlo Savić.

– Upisao sam se na foklor prošle jeseni, lepo mi je jer volim da se družim s decom i da provodimo vreme zajedno. Putovali smo u Markušicu, Vukovar i na Papuk. Većina dečaka misli da je folklor samo za devojčice, ali ja mislim da oni greše. Svi trebaju da se druže, da ne provode vreme samo na igricama, ovako smo i na svežem vazduhu, a ujedno i čuvamo našu kulturno-istorijsku tradiciju – priča Mihajlo.

Pored domaćina, u programu su nastupile folklorne grupe Prosvjetinih pododbora iz Jagodnjaka i Markušice, kuklturno.-umentička društva “Branislav Nušić” iz Borova i “Sloga” iz Vukovara, Zavičajno udruženje Srba Ozrena i Posavine iz Borova, Srpsko kulturno-umetničko društvo “Jovan Jovanović Zmaj” iz Bijelog Brda i mađarsko Kulturno-umetničko društvo “Petefi Šandor” iz Dalj planine.

– Deca su, nakon pandemije koronavirusa, jedva dočekala da nastupaju. Danas smo došli sa šest devojčica. Dobili smo poziv i vrlo rado ga prihvatili. Prvi put smo u Negoslavcima. Deca su to dobro prihvatila i nadam se da će se saradnja nastaviti- ističe predsednik Društva Emerik Huđik.

D.B.