27/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Deca vukovarskih vrtića posetila gradsku pijacu i učila o važnosti konzumacije domaćih proizvoda

3 min read

U sklopu projekta „Vrtići i škole na pijacama” koje je pokrenulo Udruženje hrvatskih pijaca, Gradsku pijacu Vukovar danas su posetila deca vukovarskih vrtića te kroz igru i edukaciju učili o važnosti konzumacije domaćih i svežih proizvoda. Udruženje hrvatskih pijaca izdalo je ilostrovanu slikovnicu i društvenu igru “Šetnja pijacom” autorke Marije Martinko. Budući da je Grad Vukovar partner na ovom projektu, slikovnice je vrtićkoj deci podelio zamenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac.

– Četvrtu godinu za redom Grad Vukovar motiviše naše najmlađe sugrađane dolaskom na Gradsku pijacu i podelom slikovnica. Cilj projekta je popularizacija Gradske pijace i lokalnih proizvoda. Ovim projektom želimo najmlađima pokazati kolika je vrednost domaćih i lokalnih proizvoda. Danas smo u jednoj lepoj atmosferi zajedno s decom proveli kviz kako bi videli koliko su naši najmlađi sugrađani upoznati sa različitim voćem i povrćem. Ponosni smo na decu s obzirom da su sve proizvode koji se prodaju na gradskoj pijaci znali prepoznati – kaže Sušac koji naglašava da je ovo hvalevredna akcija koju će Grad Vukovar nastojati da provodi i ubuduće.

– Naš cilj je da decu naučimo da žive u skladu s prirodom. Najprirodniji put za to je poseta gradskoj pijaci. Želimo da deca svoje roditelje upute na pijacu, da ne kupuju u trgovačkim centrima nego da kupuju od malih proizvođača koji ulažu veliki trud, ljubav i napor u svoje proizvode. Želimo decu i roditelje naučiti da kupuju od lokalnih proizvođača – kaže direktorica Dečjeg vrtića Vukovar 1 Mirjana Kulić.

Po rečima vaspitačice Zagorke Letice deca su zainteresovana za sadnju cveća i bilja.

– Deca znaju saditi cveće jer vide od baka i deda i pomažu im, sade, siju i čupaju travu. U vrtiću dosta radimo s njima pogotovo s proleća kad deca donose semena koja sijemo i okopavamo. Posadili smo svoje cveće koje deca održavaju. Sami odlaze u vrt i uređuju ga tako da su upoznati da o cveću treba da se brinu – zaključila je vaspitačica Letica.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.