25/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Zbog velikog interesa projekat “Žene sa istoka” se nastavlja, u aktivnosti će biti uključene i žene iz Ostrova i Belog Manastira

5 min read

Jednodnevnim izletom u opštinu Erdut, gde je 115 žena s istoka Hrvatske u nedelju obišlo manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj planini i rodne kuće naučnika Milutina Milankovića i književnika Đorđa Ocića u Dalju, završio je projekat “Žene sa istoka”. Projekat, čiji je cilj povezivanje i osnaživanje žena, pripadnica srpske zajednice s istoka Hrvatske, u proteklih šest meseci provelo je Udruženje žena “Negoslavčanke” iz Negoslavaca, uz finansijsku podršku Srpskog narodnog veća iz Zagreba i u partnerstvu sa udruženjima žena “Banovčanke” iz Banovaca, “Zlatne ruke” iz Markušice, “Jelica” iz Vukovara i Srpskim kulturnim društvom “Prosvjeta” pododborom Borovo. Nakon izleta u restoranu “Mornar” u Vukovaru održana je završna prezentacija rezultata projekta, a izlet je završio zajedničkim ručkom uz muziku uživo i druženjem.

– Tokom proteklih šest meseci imali smo 34 edukativne i kreativne radionice i uključili više od 120 žena, koje su aktivno učestvovale u svim aktivnostima, što je pokazatelj da je projekat uspešno realizovan, tako da se nadamo i uspešnom nastavku – rekla nam je predsednica Udruženja žena “Negoslavčanke” Biljana Pejić.

Realizacija projekta započela je početkom januara radionicama ukrašavanja predmeta dekupaž tehnikom, koje je s polaznicama provela Zorana Petković. U februaru je održan ciklus radionica “Na kafi s Milicom Stojadinović – Srpkinjom” koje je vodila Milica Šarčević – Tunjić. Tokom meseca marta proveden je ciklus radionica “Na srpskom dvoru iz ženskog ugla” SKD “Prosvjeta” pododbora Borovo, na kojima su sa vladarkama iz dinastije Nemanjića učesnice radionica upoznale Radmila Latas i Zorica Kovačević. April je bio rezervisan za radionice ukrašavanja jaja kviling tehnikom, čija je voditeljka bila Biljana Vlaketić. U maju je održan ciklus edukativnih radionica “Hleb kroz istoriju” s predavačicom Mirjanom Oreščanin, a u junu ciklus radionica “Čajanka s Desankom Maksimović” koje je takođe vodila Milica Šarčević – Tunjić. 

Poslednja aktivnost na ovom projektu bio je izlet u opštinu Erdut, gde su izletnice prisustvovale liturgiji u manastiru Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj planini, a potom obišle Kulturni i naučni centar “Milutin Milanković” u Dalju, sa stalnom izložbenom postavkom o životu i delu ovog velikana svetske nauke i rodnu kuću književnika Đorđa Ocića, u kojoj su imale priliku pogledati izložbu ručnih radova “Daljske mustre”.

Zbog velikog interesa projekat biti nastavljen, najverovatnije od 1. jula, najavila je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

– Upravo zbog masovnosti i popularnosti projekta SNV je prepoznao potrebu da se projekat nastavi, a u aktivnosti planiramo uključiti i žene iz Ostrova i Belog Manastira. Pored kreativnih imaćemo i radionice samomotivacije, monodramu, u goste će nam doći i poznata srpska književnica. Centralni događaj biće obeležavanje Međunarodnog dana žena sa sela 15. oktobra, koje će ove godine biti organizovano u Dalju – navodi zastupnica Jeckov.

Ovakva druženja i okupljanja naročito su važna u manjim, seoskim sredinama, gde nema društvenih događaja.

– Naše selo je malo i nema društvenih sadržaja. Zato smo u novembru prošle godine osnovale Udruženje “Banovčanke”. Ima nas 17 i drago nam je što smo bile deo ovog projekta – priča Jelena Relić, predsednica Udruženja žena “Banovčanke”.

U aktivnostima projekta “Žene s istoka” učestvovala je i Ljubica Mirosavljević iz Borova.

– Redovno sam pohađala radionice i učestvovala u svim aktivnostima i druženju. Bilo je fantastično. Drago mi je što se projekat nastavlja. Volim kulturna dešavanja tako da ću i dalje dolaziti na aktivnosti. Pozivam sve žene, prvenstveno iz Borova, da nam se pridruže – poziva Ljubica Mirosavljević.

Tekst: D.Zečević, Radio Borovo

Foto: Fb Udruženje žena “Negoslavčanke”

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.
RSS
Follow by Email
FbMessenger
Copy link