18/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

U Trpinji održana manifestacija “Đeram – deca čuvari tradicije”

4 min read

Kulturno-umetničko društvo “Mladost” iz Trpinje u subotu je bilo domaćin Međunarodne smotre dečijeg folklora – “Đeram – deca čuvari tradicije”. Reč je o manifestaciji na kojoj se međusobno posećuju folklorna društva i prikazuju tradiciju i običaje iz svojih područja. Manifestaciju su otvorili članovi domaćeg KUD-a predstavljanjem “Kraljica” – običaja koji se izvodio za Duhove.

– Imamo četiri kraljice koje su bile obučene u belo i imale su šešire. Posle bogosluženja nedeljom su išle po Trpinji i tražile neoženjene momke ili neudate devojke, pevale i na taj način terale uroke kako ne bi ostali bez muža ili žene. To je običaj koji pokušavamo vratiti, organizovali smo ga i prošle i ove godine za Duhove, a sada smo odlučili i da ga predstavimo na Đermu – rekla nam je Tijana Živanović, voditeljka folklornih grupa KUD-a “Mladost” Trpinja.

Članovi KUD-a “Mladost” Trpinja čekaju nastup

U Trpinju su ove godine stigla tri kulturno-umetnička društva iz Srbije: 40 članova Kulturno-umetničkog društva “Ivanjsko cveće” iz Nadalja predstavilo je svoju tradiciju kroz “Igre iz Gruže” i “Igre iz Metohijskog podgorja” , članovi KUD-a “Petar Petrović Njegoš” Lovćenac igrali su “Igre iz Gnjilana” , a na scenu su izašli i članovi KUD-a “Branko Radičević” iz Siriga.

– Došli smo sa dečjim ansamblima, nismo prvi put u Trpinji, ali posle višegodišnje pauze zbog korone došli smo da se družimo, da uživamo, da nam se deca opuste i da uživaju u folkloru, da prikažu tradiciju koju su vežbali kod kuće i prikažu folklor koji je iz našeg kraja, a da pritom vide tradiciju i folklor običaja iz Trpinje – priča Dragan Rakić, voditelj KUD-a “Branko Radičević” iz Siriga čije su se dve folklorne grupe predstavile “Igrama iz Šumadije” i “Igrama iz Bujanovca”.

Folkloraši KUD-a “Ivanjsko cveće” iz Nadalja

Najmlađi folkloraši domaćeg KUD-a pred brojnom publikom predstavili su se “Igrama iz Centralne Srbije”, srednja grupa “Igrama iz Leskovca”, a najstarija grupa koja broji 15 članova premijerno je izvela “Šopske igre”.

– Đeram je na neki način postao tradicija kod nas. Pokušavamo manifestaciju da vratimo budući da nas je korona omela i nije nam dala da se predstavljamo. Bili smo zakinuti za igre, gostovanja i domaćinstva tako da se nadamo da će se manifestacija vratiti u normalu i da ćemo svake godine Đeram nastaviti održavati. Njega inače održavamo u šestom mesecu oko Vidovdana – rekao je u izjavi za Radio Borovo voditelj KUD-a “Mladost” Trpinja Saša Radić.

Međunarodna smotra dečijeg folkolora ove godine održala se po 15. put, ali ne za redom budući da epidemiološke mere, zbog koronavirusa, to nisu dozvoljavale.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.