Fudbalska reprezentacija Srba u Hrvatskoj 24.juna putuje na Europeadu, u Bijelom Brdu u subotu održan trening

U okviru priprema za odlazak na Europeadu 2022. koja će se održati od 25.juna do 3.jula u Austriji, u subotu su se na terenima BSK-a u Bijelom Brdu okupili reprezentativci Fudbalske reprezentacije Srba u Hrvatskoj. Nakon treninga, održan je i sastanak na kojem su dogovoreni svi detalji uoči odlaska u Klagenfurt, u petak, 24.juna, u organizaciji Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj. U Bijelom Brdu je bio i potpredsednik Društva Nemanja Eremić iz Vojnića.

– Za razliku od treće Europeade sada su se stvorili uslovi da se napravi sportski rezultat. Razne peripetije na koje smo nailazili 2016.godine sada su prevaziđene. Tada je bio cilj da formiramo reprezentaciju, do zadnjeg trenutka nismo znali da li ćemo uopšte ići, bila nam je osporavana himna…Sada takvih konotacija nema, za našu reprezentaciju svi znaju, niko ne osporava naše postojanje i odlazak na Europeadu i možemo se posvetiti rezultatu. Nadam se prolasku u grupi i rekao sam igračima da bi bio neuspeh da ne prođemo grupu, a dalje sve ovisi o tome koga ćemo izvući u četvrtfinalu – kaže Eremić i dodaje da kao i 2016.godine u Italiju putuju u istom autobusu s Hrvatima iz Vojvodine s kojima će biti i smešteni, što je , kako ističe, nastavak jedne lepe priče i saradnje.

Na evropskom amaterskom takmičenju autohtonih nacionalnih manjina, čiji su domaćini Slovenci iz Koruške, nastupiće 20 selekcija podeljenih u pet grupa. Srbi iz Hrvatske su u grupi E zajedno sa Slovacima iz Mađarske i Slovencima iz Italije, dok su Tatari sa Krima diskvalifikovani zbog rata u Ukrajini.

Prolasku grupe se nada i selektor Nikica Gagulić koji je igrače birao iz svih delova Hrvatske vodeći računa o pozicijama koje igraju. Na popisu ih je 19, a dolaze iz vukovarske Vuteks Sloge, Radničkog iz Dalja, bjelobrdskog BSK-a, borovske Sloge, Željezničara iz Moravica, Gomirja, Feniksa iz Biskupije, Petrove gore iz Vojnića i drugih klubova.

– U Bijelom Brdu smo se okupili i odradili jedan trening uprkos teškom i sparnom vemenu i činjenici da su neki momci prethodno prešli put dug 500 km. Ovo je više bio trenig upoznavanja nego neke taktike, a imaćemo vremena i za dva treninga na Europeadi budući da smo prva dva dana slobodni. Prvu utakmicu igramo 27.juna protiv Slovaka iz Mađarske, a 28.juna protiv Slovenaca iz Italije. Svakako ćemo pogledati i utakmicu koju će pre nas igrati naši protivnici. U našoj grupi E bili su još i Tatari sa Krima, ali su oni diskvalifikovani jer je svim sportistima iz Rusije stopirano takmičenje zbog rata u Ukrajini. Tako ćemo umesto tri odigrati dve utakmice. Nakon toga ide unakrsno takmičenje tzv nokaut sistem i borba za daljnji plasman. Potencijala i kvaliteta imamo, smatram da smo kvalitetniji u odnosu na sastav pre šest godina, u protekle tri godine smo napravili i nešto više okupljanja, duže se poznajemo i verujem da ćemo ostvariti dobar rezultat – ističe Nikica Gagulić.

Dobar rezultat očekuje i 25-godišnji Marko Jelečki, fudbaler vukovarske Vuteks-Sloge.

– Čast mi je što sam izabran da predstavljam našu reprezentaciju u Austriji. Nadam se samo pozitivnim iskustvima, ja sam večiti optimista tako da se nadam da ćemo proći našu grupu – kaže Marko.

Fudbalska reprezentacija je glavna aktivnost Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj.

– Ovo je više od fudbala. Ideja je pre svega da se povežu Srbi iz različitih delova Hrvatske, , da se zadrže sportski i društveni sadržaji u manjim sredinama i ono što je takođe velika i važna dodana vrednost jeste ta saradnja sa Hrvatima iz Vojvodine, mogu reći našim prijateljima. U tom smislu smo definitivno ispred vremena jer u našim redovima nema nacionalizma i netrpeljivosti već upravo suprotno – ističe Tatjana Dragičević, sekretar SRDS- dodajući da su sredstva za odlazak prikupili iz različitih izvora, a najveću podršku imaju od Srpskog narodnog veća kroz sredstva Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Hrvatskog nogometnog saveza.

Europeada se organizuje svake četiri godine. Prva je bila 2008.godine u Švajcarskoj, zatim 2012. u Nemačkoj, a 2016.godine u Italiji. Četvrta je trebala biti održana 2020.godine, ali je zbog pandemije koronavirus dva puta odgađana. Europeada obuhvaća i muško i žensko fudbalsko takmičenje, a osim takmičarskog dela biće održano i niz kulturnih manifestacija, koncerata, panel diskusija i drugih sadržaja koji promovišu sport te identitet, jezik i kulturu nacionalnih manjina Evrope.

D.B.