Ministarstvo poljoprivrede objavilo Konkurs za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Konkurs za provođenje tipa operacije 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“ iz Programa ruralnog razvoja. Svrha Konkursa je dodela potpore za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog elementarnim i prirodnim nepogodama i katastrofalnim događajima kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje, a ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore po Konkursu iznosi 20 miliona kuna.

Korisnici Konkursa će, između ostalog, moći da saniraju poljoprivredno zemljište, da nabave seme, domaće životinje, da poboljšaju kvalitet zemljišta, podignu nove ili obnove postojeće višegodišnje nasade i višegodišnje bilje, da grade ili opreme objekte za domaće životinje i skladištenje poljoprivrednih proizvoda s pripadajućom opremom i infrastrukturom, ali i da poprave ili nabave novu ili polovnu poljoprivrednu mehanizaciju i opremu.

Na ovom konkursu ne dodeljuje se potpora za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog zemljotresom 22. marta 2020. godine i zemljotresima od 28. decembra 2020. godine, a u stopostotnom intenzitetu potpore pokriva se šteta nastala u ovoj godini.

Prihvatljivi korisnici Fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i/ili registrovane u Jedinstvenom registru domaćih životinja u trenutku podnošenja zahteva za potporu.

Rok za podnošenje zahteva za potporu i dostavu Potvrde o podnošenju zahteva za potporu je od 24. juna do 29. jula ove godine, a svi detalji Konkursa i prateća dokumentacija nalaze se na službenoj stranici Ministarstva poljoprivrede.

Izvor foto: Ministarstva poljoprivrede RH