24/02/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Otvoreno e-savetovanje: 3 miliona kuna za potpore županijskim programima za mlečno govedarstvo

2 min read

Ministarstvo poljoprivrede uputilo je u sredu, 15. juna u postupak elektronskog savetovanja s javnošću Nacrt predloga Programa potpore županijskim programima u sektoru mlečnog govedarstva, kojim se želi finansijski pomoći jedinicama područne (regionalne) samouprave u očuvanju i razvoju poslovanja subjekata u lancu proizvodnje i prerade mleka.

Za provođenje Programa osigurana su finansijska sredstva u Državnom budžetu Republike Hrvatske u iznosu od 3 miliona kuna.   


Nakon perioda negativnog uticaja koronakrize i bolesti kvrgave kože kod goveda, nepovoljni uslovi proizvodnje mleka nastavljeni su rastom cena stočne hrane i energenata, a posebno veliki poremećaj na tržištu stočne hrane i energenata uzrokovao je rat u Ukrajini.


Provođenjem Programa nastoji se očuvati likvidnost gazdinstava koja se bave proizvodnjom mleka, ali i pomoći u povećanju obima proizvodnje i genetskog unapređenja populacije mlečnih krava u Hrvatskoj.

Prihvatljive mere za sufinansiranje kroz ovaj program su uzgoj i kupovina uzgojno valjanih rasplodnih junica mlečnih i kombinovanih pasmina namenjenih za proizvodnju mleka te sufinanciranje troškova sakupljanja i prevoza mleka.


Prihvatljivi korisnici potpore su jedinice područne (regionalne) samouprave na čije programe je Ministarstvo poljoprivrede dalo saglasnost do 31. maja ove godine te ispunjavaju ostale uslove konkursa.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.