Grad Vukovar: U ponedeljak, 20.juna biće objavljen Javni poziv za sufinansiranje energetske obnove porodičnih kuća

Grad Vukovar će i ove godine dodeljivati bespovratna sredstva za sufinansiranje energetske obnove porodičnih kuća na području Vukovara. Na 60 odsto sufinansiranja prihvatljivih troškova od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost , Grad Vukovar će za svoje građane dodati još 10 odsto. Javni poziv će biti objavljen u ponedeljak, najavio je na konferenciji za medije gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

– Od 2015.godine Grad Vukovar je izdvojio 5 miliona i 900 hiljada kuna za energetsku efikasnost kuća na području Vukovara, a obnovljeno je 220 kuća. Jednako tako i ove godine najavljujemo sufinansiranje. Fond za zaštitu okoliša i energetsku efikasnost sufinansira mere energetske obnove sa 60% prihvatljivih sredstava, a Grad Vukovar dodatnih 10% do maksimalnog iznosa od 34 hiljade kuna – rekao je Penava.

Ukupan iznos koji je Grad planirao u svom budžetu iznosi 2 miliona kuna, a pravo na sredstva imaće oni građani čije prijave budu odobrene na konkursu Fonda za zaštitu okoliša.

Pročelnik gradskog odeljenja za komunalnu privredu i graditeljstvo Dražen Čulig podetio je da je ranijih godina energetska obnova sufinansirana sa 20 odsto, ali je ove godine taj iznos smanjen kako bi što više građana dobilo sredstva.

– Ove godine će biti problematičnija situacija zbog stanja na tržištu i poskupljenja materijala. Provođenje javnog poziva biće do kraja 2023. godine kako bi građani imali vremena jer svedočimo pomanjkanju izvođača radova na tržištu. Dokumentacija za prijavu je identična kao prema Fondu za zaštitu okoliša, a za sve detalje građani se mogu javiti u gradsku upravu na broj telefona 456-574 – rekao je pročelnik.

Čulig je dodao da je na konkurs Fonda za zaštitu okoliša pristiglo 220 prijava, a da bi po nekim procenama moglo proći njih stotinjak. Prošle godine je odobren 61 zahtev u ukupnom iznosu od milion i 300 hiljada kuna. Javni poziv se odnosi na toplinsku izolaciju objekta, zamenu vanjske stolarije, sunčane toplinske sisteme, kotlove na pelet i sečku, dizalice topline i fotonaponske sisteme za prikupljanje električne energije.

D.Bošnjak