U Novom Sadu održan sastanak predstavnika srpske zajednice iz VSŽ i Vlade AP Vojvodine

Zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić i predstavnici srpske zajednice sa područja Vukovarsko-sremske županije posetili su u sredu Vladu AP Vojvodine, odnosno Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, gde su razgovarali sa pokrajinskim sekretarom Aleksandrom Sofićem, podsekretarom Darkom Čuturićem i direktorom Fonda za pomoć izbeglim, raseljenim licima i za saradnju sa Srbima u regionu Duškom Ćutilom.

Prema rečima zamenika župana Srđana Jeremića teme razgovora obuhvatile su nekoliko segmenata.

– Prvi se odnosio na značajnije uključivanje opština sa srpskom većinom u projekte prekogranične saradnje između Srbije i Hrvatske, na način da sekretarijat pomogne u pronalaženju odgovarajućih partnera našim opštinama, kako bi se kreirali kvalitetni projekti koji bi imali velike šanse da dobiju finansiranje iz određenih fondova, kao i da u određenim projektima partner bude Pokrajinski sekretarijat za međuregionalnu saradnju, što je i prihvaćeno – rekao je Jeremić.

Zajednički je definisano kao interesantno područje cikloturizma, zaštite životne sredine, lovnog i ribolovnog  turizma, sanacije određenih infrastrukturnih objekata, sporta i kulture.

– Drugi aspekt odnosio se na direktnu pomoć sekretarijata, preko Fonda koji brine za Srbe u regionu i koji deluje u okviru sekretarijata, u finansiranju ili sufinansiranju potreba jedinica lokalne samouprave u kojima srpska zajednica živi u značajnijem broju. To se, pre svega, odnosi na opremanje vrtića, finansiranje postavljanja dečjih igrališta, nabavku knjiga za školske biblioteke, opremanje učionica za nastavu, dovođenje renomiranih glumaca i predstava na naše područje, organizaciju ekskurzija za decu u gradove i izletišta Vojvodine, kao njihovo učešće na različitim kampovima – naveo je Jeremić.

Zamenik župana najavio je da će 4. jula u Iloku biti održan zajednički sastanak učesnika s obe strane granice na projektu ” Dunav nas spaja”, s ciljem njegove finalizacije kako bi bio spreman za apliciranje. S obzirom da se 24. avgusta navršava 20 godina od potpisivanja Sporazuma o saradnji između Vukovarsko-sremske županije i Autonomne pokrajine Vojvodine, izneo je i predlog da se ovaj jubilej obeleži na primeren način.

Pokrajinski sekretar Aleksandar Sofić razgovor je ocenio konstruktivnim, podsetivši da Pokrajinska vlada izdvaja značajna sredstva za pomoć ovdašnjoj srpskoj zajednici.

– Mi se iskreno nadamo da Srbi koji žive na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije znaju i prepoznaju aktivnosti koje sprovodi Pokrajinska vlada, ali i Vlada Republike Srbije jer je nama od strateškog značaja da očuvamo srpski živalj, našu etničku zajednicu u Republici Hrvatskoj – rekao je Sofić.

Sastanku u Vladi AP Vojvodine prisustvovali su i načelnici opština Borovo, Markušica i Negoslavci – Zoran Baćanović, Tihomir Kolarević i Dušan Jeckov, predsednik i sekretar županijskog Veća srpske nacionalne manjine – Svetislav Mikerević i Dušan Latas te Miloš Miodragović, voditelj Centra za razvoj i investicije Srpskog narodnog veća u Vukovaru.

D.Z.