22/05/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Borovo: Priključci na kanalizaciju besplatni, radovi počinju u avgustu

4 min read

Izgradnja priključaka na novoizgrađenu kanalizacionu mrežu u Borovu trebala bi početi u avgustu, ali će konačan početak rada sistema odvodnje otpadnih voda meštani Borova pričekati do iduće godine, saznali smo od direktora Vodovoda grada Vukovara Daria Tišova koji je u razgovoru za Radio Borovo potvrdio da će priključci biti besplatni.

– Priključci će biti besplatni. Izgradnja priključaka je novi projektni element koji je prihvaćen kao trošak velikog projekta “Vukovar”. Ugovor se odnosi na novoizgrađene delove mreže kroz projekat Vukovar. Radi se o 2200 priključaka na sistem javne odvodnje. Konkurs za izgradnju priključaka smo objavili u aprilu, a odluka o odabiru izvođača radova očekuje se krajem ovog meseca. Projekat obuhvaća isključivo novoizgrađene delove mreže na području grada Vukovara, opštine Borovo i opštine Bogdanovci – rekao je Tišov i dodao da nakon toga sledi uvođenje izvođača radova u posao.

Takođe je napomenuo da je procenjena vrednost radova u trenutku raspisivanja konkursne dokumentacija bila 5,5 miliona kuna bez PDV-a, dok se ponuđena vrednost radova kreće oko 8,5 miliona kuna, što je rezultat tržišnih poremećaja koji su se dogodili u proteklom periodu. Sada je, dodaje Tišov, potrebno osigurati razliku od oko 3 miliona kuna. Projekat se finansira na način da su 70 odsto sredstva iz EU , 12 odsto Hrvatskih voda, 12 odsto Republike Hrvatske i 3,6 odsto jedinice lokalne samouprave.

– Očekujemo da bi tokom avgusta izvođači mogli da počnu sa radovima odnosno izvođenjem priključaka u mestima kako je to definisano konkursnom dokumentacijom, odnosno po grupama, Borovo u dve grupe, a Bogdanovci i grad Vukovar zajedno u trećoj grupi – pojašnjava direktor Vodovoda.

Prema njegovim rečima rok za izvođenje radova je 12 meseci, ali dok se ne završi prečistač otpadnih voda koji se još gradi, nadležna županijska služba neće izdati upotrebnu dozovolu za izgrađenu kanalizacionu mrežu tako da će se priključci pustiti u upotrebu tek nakon izgradnje uređaja.

– Realizacija uređaja za pročišćavanje otpadnih voda je trenutno na oko 70 odsto i probni rad se očekuje u septembru ove godine, dok se početkom iduće godine očekuje pokretanje postupka za dobijanje upotrebne dozvole tako da su izvođenje priključaka i ishođenje upotrebne dozvole za uređaj za pročišćavanje dva paralelna procesa. Verujem da ćemo na proleće iduće godine imati rešenu situaciju – kaže Tišov.

Povodom brojnih pitanja vezano za priključke, Tišov moli građane za strpljenje i naglašava da će se sve u vezi ugovora i ostalih detalja dogovarati na terenu nakon što počne izgradnja priključaka te da nije potrebno dolaziti u Vodovod.

– Mi smo analizom i obilaskom terena utvrdili sva domaćinstva u našoj bazi podataka kojima će biti izvedeni priključci, a što se tiče potpisivanja ugovora to ćemo direktno komunicirati na terenu sa ljudima u trenutku kada započne sama realizacija projekta izvođenja priključaka – ističe naš sagovornik.

Dodao je da su nakon kompletnog završetka sistema kanalizacije, vlasnici kuća dužni da u roku od godinu dana prilagode svoju internu odvodnju i izvrše spajanje na kanalizacionu mrežu. Podsećamo, sama izgradnja kanalizacione mreže u Borovu, u dužini od 42 kilometra završena je krajem 2018.godine.

D.Bošnjak

Foto: Arhiva Radio Borova

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.