17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Gradska pijaca Vukovar: 22 poljoprivredna proizvođača dobila sertifikat “Proizvod hrvatskog seljaka”

3 min read

Poljoprivrednim proizvođačima koji svoje proizvode prodaju na Gradskoj pijaci u Vukovaru uručeni su sertifikati “Proizvod hrvatskog seljaka” koji kupcima garantuju da kupuju domaće proizvode.

– Grad Vukovar se u tu hvalevrednu inicijativu uključio 2018.godine. Danas ta inicijativa broji preko 600 OPG-ova i naših poljoprivrednih proozvođača u ukupno 16 gradova, odnosno gradskih pijaca. S ovim načinom želimo potaknuti građane da kupuju proizvode koji su proizvedeni u Vukovaru i okolini, kako bi stavili naglasak na lokalnu i kvalitetnu proizvodnju. Imali smo priliku protekle dve godine, kada su bila ograničenja zbog pandemije, videti koliko je bitna lokalna proizvodnja i kupovina tih proizvoda od naših sugrađana – rekao je zamenik gradonačelnika Filip Sušac.

Sertifikate su dobila 22 proizvođača, među kojima i Tomislav Matijašević iz Bogdanovaca. Povrtlarstvom se bavi protekle četiri godine na 10 hektara zemlje.

– Sertifikat je neka garancija da prodajem svoje, domaće i kvalitetne proizvode sa smanjenom količinom herbicida i pesticida koji se razlikuju od onih u trgovačkih centrima za koje ne znamo kakvog su kvaliteta – kaže vlasnik OPG-a Matijašević.

Svoje povrće na vukovarskoj pijaci prodaje i Lepa Sretić iz Pačetina. Sertifikat, kaže, više znači kupcima kako bi znali da je ono što kupuju domaće, a najviše ih privlači cena.

– Neke cene sam podigla, ali većina je ostala ista. Neke sam i spustila , vidim da ne ide, pa šta ću…Barem dok se može, ali kako je krenulo poskupljenje po trgovinama ne znam kako ćemo mi na pijaci – kaže Lepa Sretić. Stare cene nastoji da zadrži i Zora Vergaš iz Vukovara.

– Ne znam kako drugi, ali ja imam svoju robu. Oni koji prekupljuju, moraju podići cene. Ljudi kupuju jer znaju da je moje domaće i imam svoje mušterije. Ja nemam plastenike, sve je na otvorenom – priča Zora.

– Vukovarsku gradsku pijacu svakodnevno posećuje oko dve hiljade građana, a svoje domaće proizvode prodaje 40-tak OPG-ova. Imamo na raspolaganju 100 klupa i sve su zauzete, a sredom i subotom se traži i klupa više – kaže Igor Antolović, upravnik Gradske pijace.

Sertifikati su za proizvođače besplatni, a uz sertifikat podeljene su im još kecelje i majice s logom “Proizvod hrvatskog seljaka” i Gradske pijace Vukovar.

D.Bošnjak

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.