GDCK Vukovar podelom letaka o dobrovoljnom davanju krvi obeležilo Svetski dan davalaca krvi

Budući da je danas je Svetski dan davalaca krvi Gradsko društvo Crvenog krsta Vukovar uključilo se u obeležavanje ovog dana. Ovogodišnjim sloganom “Darivanje krvi je čin solidarnosti. Darujte krv i spasite život” želi se skrenuti pažnja na ulogu koju dobrovoljno davanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica.

– Mi kao društvo obeležili smo ovaj dan promocijom akcija davanja krvi, deljenjem letaka koji daju osnovne informacije vezane za dobrovoljno davanje krvi, poput informacije ko može dati krvi, od koliko godina se krv može dati i na koji način se provodi proces davanja krvi. Krv mogu dati sve zdrave osobe od 18 do 65 godina, mogu i osobe sa više od 65 godina, ali uz lekarski pregled, krv mogu dati sve zdrave osobe koje nemaju terapija poput antibiotika ili lekova za alegriju – rekao je u izjavi za Radio Borovo direktor Gradskog društva Crvenog krsta Vukovar Vlatko Glavaš koji naglašava da je,najbitnije povodom Svetskog dana davalaca krvi, zahvaliti se dobrovoljnim davaocima krvi i izraziti im čestitke za humanost i solidarnost.

– Kada znamo da doza od 450 ml krvi može spaiti tri života, vidimo da su osobe koje daju krv superheroji jer oni na taj način spašavaju svet – kaže Glavaš.

Gradsko društvo Crvenog krsta Vukovar provodi akcije dobrovoljnog davanja krvi na mesečnom nivou, a zabeleženo je i povećanje prikupljenih doza za 20% u odnosu isti period prošle godine. Po rečima Glavaša na akcije dobrovoljnog davanja krvi odaziva se veliki broj davalaca, na mesečnom nivou prikupi se 70 doza. Ovom prilikom pohvalio je i 34 osobe iz Borova koje su proteklog vikenda dale krv u akciji koju je GD Crvenog krsta Vukovar organizovalo u saradni sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Borovo.

Do kraja godine u planu društva je još 6 redovnih akcija davanja krvi koje će, od ovog meseca, biti organizovane u prostorijama Atletskog stadiona Vukovar, u ulici 204. Vukovarske brigade na broju 73 gde davaoce čeka i veliki parking.

S.M.

Izvor fotografija: Vlatko Glavaš