Sportske igre na Savulji okupile više od 350 učesnika i posetilaca

U okviru manifestacije “Dani zavičaja, folklora i običaja” Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine iz Borova, na Sportskim terenima “Ozren” na Savulji u Borovu nedelju su održane 13. Sportske igre.

Na ovogodišnjem Ozrensko-posavskom višeboju najuspešniji su bili Brođani. Siniša Grabovac iz Srpskog sportskog udruženja “Prijatelji” iz Broda pobednik je u čak dve discipline, bacanju kamena s ramena, teškog 12,5 kilograma i navlačenju štapa.

– Kamen sam bacio 6,92 metra, u klipu sam takođe bio prvi. Želim da se zahvalim domaćinu, Zavičajnom udruženju Srba Ozrena i Posavine iz Borova na gostoprimstvu. Nakon Olimpijade starih sportova u mojoj opštini, ovo mi je najdraže takmičenje. Jedno lepo druženje, bez obzira na nagrade, jer svi smo pobednici – rekao nam je Siniša.

Brođani su i pobednici turnira u malom fudbalu, dok je u potezanju konopca ipak bila bolja domaća ekipa ZUSOP-a.

U balotama pobedu su odneli Ozren Đurić i Vaskrsija Drobić.

U skoku u dalj prvo mesto osvojio je Nikola Planinac iz Negoslavaca sa rezultatom od 227 centimentara.

– Prošle godine bio sam drugi ili treći. Danas me je sreća poslužila – priča Nikola.

Žene su se takmičile u nošenju jaja u kašikama, a najbrže do cilja stigla je Dobrila Moćić.

– I ranije sam učestvovala, a ovo mi je prva pobeda u ovoj disciplini. Osećam se super – kaže Dobrila.

U konkurenciji dece osnovnoškolskog uzrasta prvo mesto osvojio je 11-godišnji Vanja Nedić iz Borova.

– Učestvujem svake godine. Lepo je da ovo selo ima ovako lepe igre i zadovoljstvo mi je da učestvujem – ističe Vanja.

U trčanju u vreći najbolji je bio 13-godišnji Strahinja Perajlić iz Trpinje.

– Prvi put učestvujem u ovom takmičenju. Drago mi je što sam pobedio. Baš je zabavno, nadam se da ću učestvovati i iduće godine – kaže Strahinja.

Nakon sportskog dela manifestacije održan je i kulturno-umetnički program, koji je počeo zdravicom Stefana Pavlovića, člana Ansambla narodnih igara iz Vukovara. U programu su učestvovale folklorne sekcije ZUSOP-a i SKD “Prosvjeta” pododbora Negoslavci te Muška pevačka grupa “Naši koreni” pododbora Borovo.

Manifestacija je završila dodelom pehara i diploma najuspešnijim takmičarima i zajedničkim ručkom.

– Nismo brojali pojedinačno, ali za ručkom je više od 350 ljudi iz Borova i okolnih mesta kao i gosti iz Jagodnjaka, Broda, Srbobrana i Prigrevice. Ovo su 13. Sportske igre na Savulji, a naš cilj je da sačuvamo tradiciju i običaje – priča Lukić.

Sportske igre na Savulji okupile su i brojne predstavnike ovdašnjeg društvenog i političkog života. Na poziv organizatora u Borovo su došli generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Aleksandar Nakić, saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, predsednik Zajedničkog veća opština Dejan Drakulić, a manifestaciji su prisustvovali i zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović, koji su najuspešnijim takmičarima uručili pehare i diplome. Decu koja su učestvovala u takmičenju organizator je nagradio majicama i slatkišima.

Pokrovitelji manifestacije “Dani zavičaja, folklora i običaja” su Opština Borovo, Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske i Zajedničko veće opština iz Vukovara, a medijski sponzor Radio Borovo.

Tekst i foto: D.Zečević, Radio Borovo