Nova knjiga Đorđa Nešića predstavljena u Vukovaru: Strune inspirisane Milutinom Milankovićem

U vukovarskom pododboru Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” predstavljena je nova knjiga poezije “Strune” Đorđa Nešića, književnika iz Bijelog Brda koja je objavljena ove godine u izdanju Centra za srpske studije iz Banjaluke. Dobar deo pesama iz nove zbirke autor je napisao inspirisan Milutinom Milankovićem budući da je od 2009.godine na čelu Kulturnog i naučnog centra u Dalju koji nosi ime velikana svetske nauke.

– U poslednje četiri godine izdao sam četiri knjige, bile su to većinom izabrane pesme , a ovo su potpuno nove i neobjavljene do sada. Naslov je višeznačan, nekome će prva asocijacija biti guslarske strune, ali ovde su kosmičke strune u pitanju. To je ta veza s Milankovćem i naukom jer teorija struna je jedna od teorija koje egzistiraju u tumačenju porekla svemira – pojasnio je Nešić. Pored Nešića i domaćina programa, predsednika vukovarske “Prosvjete” Milenka Živkovića, o “Strunama” je govorio i autor pogovora nove zbirke pesama, književnik  Miroslav Aleksić iz Novog Sada, pomoćnik upravnika Biblioteke Matice srpske.

– Nova knjiga pesama Đorđa Nešića je zapravo vrh njegovog pevanja, ona oslikava onog Đorđa Nešića koji je danas prepoznatljiv na savremenom srpskom književnom nebu kao jedan od najboljih srpskih savremenih pesnika. Osećaj za meru, izvanredna ravnoteža u pesničkom smislu i izbor motiva govore o jednom savršenom skladu u poeziji – govori Aleksić.

Knjiga obuhvaća različite teme, od istorije srpske književnosti i pesama kosmičkih visina do pada u savremeni svet sa svim njegovim posrnućima, a zatim povratka putevima bilja i živog sveta.

– Ova knjiga je malo drugačija, sa naglaskom na nauku i u njoj se pesnik bavi vasionom, zemljom i u tom smislu razlikuje se od njegovih prethodnih knjiga, ali sasvim dosledno utemeljena u tom njegovom opusu kao knjiga jednog pesnika koji je sebe čvrsto situirao u prostor rimovanog i organizovanog stiha, u svet soneta distiha, strofa, i tu je on suveren i jedan od najboljih savremenih srpskih pesnika. Uz Đorđa Sladoja, Milosava Tešića, Rajka Petrova Noga i Blagoja Bakovića spada u red najboljih pesnika rimovane poezije kod Srba. U jednom nizu stražilovske niti u srpskoj poeziji Nešić po mom sudu spada u vrh srpskog pesništva – zaključuje Aleksić.

Miroslav Aleksić i Đorđe Nešić

Od 1985. godine do danas, Nešić je objavio 11 zbirki pesama i još nekoliko književnih dela. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Prošle godine, dobio je nagradu za životno delo „Skender Kulenović – Književni vijenac Kozare“.

Predstavljanje u Vukovaru bilo je premijerno nakon izlaska knjige iz štampe. Recitovanje Nešićevih stihova podsetilo je predsednika vukovarske Prosvjete na Mitrovdanske pesničke susrete koje je nekada organizovao Branko Kurucić , a u kojima je učestvovao i sam Nešić.

– Nešićeve stihove treba da čuje što više ljudi, zato planiramo da vratimo sjaj nekadašnjim pesničkim susretima o Mitrovdanu – najavio je Živković.

Srđana Šakić

U Muzičkom delu programa učestvovale su pijanistkinja Nataša Lapčević i učenica Muzičke škole Srđana Šakić.

D.B.