Letnji koncert KUD-a “Vaso Đurđević” u znaku mladosti, lepote i motiva iz Bršadina

U organizaciji Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Bršadin i Kulturno-umetničkog društva “Vaso Đurđević” u subotu je u Bršadinu održan godišnji koncert povodom završetka prolećne sezone i Međunarodna smotra folklora “Đeram – deca čuvari tradicije”. Pored domaćina, u programu su učestvovali i gosti iz Lovćenca, Siriga i Novog Sada.

Program je počeo radionicom izrade magneta s motivima Bršadina, u čijem radu su učestvovala deca i mladi iz bršadinskog KUD-a, saznajemo od sekretarke društva Slađane Trbulin.

– Deca su brzo savladala tehniku izgrade magneta, pod mentorstvom Bojke Nešić iz Udruženja “Pudar’ce” iz Bijelog Brda. Za svega 30 minuta napravljeno je 100 magneta s motivima iz našeg mesta. U planu je da s radionicama nastavimo ove jeseni, a akcenat će biti na ručnim radovima. Uključićemo decu i mlade – najavila je Slađana Trbulin.

Otvorena je i 10. izložba ručnih radova i starina, u režiji sekcije “Svilen konac”.

– Tema ove izložbe je “Žetva”, odnosno hrana koja se nosila na njivu u vreme žetve: kobasica, slanina, hleb namazan mašću, luk i drugo sezonsko povrće. Za ovu priliku napravili smo i kolače – priča Anđelka Mitrović, voditeljka sekcije “Svilen konac”.

Kulturno-umetničko društvo “Vaso Đurđević” iz Bršadina danas ima više od 30 aktivnih igrača, uzrasta od 6 do 15 godina, ističe predsednik Jovica Tanasić.

– Ove godine učestvovali smo na Međunarodnom festivalu folklora u Sarajevu, na kojem je bilo 300-ak učesnika, 19. juna idemo u Garešnicu i to bi bilo sve do jeseni. Na jesen je u planu gostovanje u sklopu Međunarodnog festivala folklora “Đeram – deca čuvari tradicije”. To je priča koja traje već 7-8 godina, u saradnji sa kulturno-umetničkim društvima iz Srbije i BIH-a, ističe predsednik KUD-a “Vaso Đurđević” Jovica Tanasić.

Foto: Fb KUD “Vaso Đurđević” Bršadin