U Pačetinu otvoreni 19. Međudržavni susreti dramskih amatera

Monodramom “Milunka” Teatra “Balkan Novi Pokret” iz Beograda u Pačetinu su sinoć otvoreni 19. Međudržavni susreti dramskih amatera, u organizaciji Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Pačetin i KUD-a “Branko Radičević” iz Pačetina. Tekst i režiju za ovu nagrađivanu predstavu potpisuje glumica Vesna Stanković, koja tumači i ulogu srpske Jovanke Orleanke.

Milunka Savić borila se u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu i bila najodlikovanija žena u zabeleženoj istoriji ratovanja. Osim u ratu bila je heroina i u miru. Pored jedne biološke i tri usvojene kćeri, od skromne plate čistačice odškolovala je više od 30-ero dece.

– Odhranila je i jednog dečaka Bugarina, kojeg je posle prihvatila kao rođenog sina jer se oženio njenom kćerkom, a devojčicu iz Hrvatske s posebnim potrebama usvojila i bila s njom do kraja života. U Milunkinom životu nije bilo mržnje, nego samo ljubavi i želje da se pomogne onome ko je slabiji, ugrožen i nejak – priča beogradska glumica.

Nakon predfestivalske večeri, u kojoj su u četvrtak izvedene dve dečje predstave “Ivica i Marica” Gradskog amaterskog kazališta Županja i “Lepotica i zver” Dečjeg ansambla iz Pačetina te svečanog otvaranja manifestacije s monodramom “Milunka”, večeras, 11. juna u Pačetinu gostuje Amatersko pozorište “SB” iz Sokobanje s predstavom “Moja žena se zove Boris”.

– To je vodvilj. Radi se o komediji koja ima nepredvidive zaplete, izaziva urnebesne reakcije kod publike ….. Dođite, pogledajte i uverite se u to! – pozvala je publiku glumica Anja Veljković iz Sokobanje.

U nedelju, 12. juna u Pačetinu gostuje “Teatar 21” iz Aleksinca s predstavom “Zvezdana prašina”.

Idućeg vikenda posetiocima MESDAM-a predstaviće se glumci amateri iz Radičevića, Banatskog Karađorđeva i Šida, čime završava i prvi deo ovogodišnje manifestacije.

U petak, 17. juna u Pačetinu gostuje Dramski studio “Feniks 95” iz Radičevića s predstavom “Evropejci”, a u subotu, 18. juna Amatersko pozorište “Jovica Jelić” iz Banatskog Karađorđeva sa predstavom “Prosidba”. U nedelju, 19. juna na MESDAM-u gostuje Amatersko pozorište “Branislav Nušić” iz Šida s predstavom “Rođene”.

Sve predstave biće odigrane na Letnjoj pozornici Doma kulture u Pačetinu s početkom u 20 časova i 30 minuta.

Premijera nove predstave Dramskog ansambla iz Pačetina biće krajem jula ili početkom avgusta, najavio je Đorđe Đaković iz MESDAM-ovog Organizacionog odbora.

– Kada budemo završili novu predstavu, “Francusko-pruski rat” u režiji Cvetina Aničića iz Šida, odradićemo još jedan vikend MESDAM-a, ako sve bude po planu ukupno devet predstava za odrasle i dve za decu – rekao nam je Đaković.

Ovogodišnju manifestaciju zvanično je otvorila Radmila Latas, potpredsednica Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Zagreba, koje uz Opštinu Trpinja finansira MESDAM.

– Ova manifestacija predstavlja izuzetan doprinos na polju kulture. Nakon dve pandemijske godine opet se odvija u punom obimu. Značajna je za srpsku zajednicu u Republici Hrvatskoj, ali i na nivou cele države zavređuje pažnju i daje svoj kulturni pečat – rekao je u izjavi za Radio Borovo načelnik Opštine Trpinja Miroslav Palić.

Svečanom otvaranju MEDAM-a prisustvovala je i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije i Koordinacionog odbora SKD “Prosvjeta” za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srem Svetislav Mikerević i drugi predstavnici ovdašnjeg društvenog i političkog života.

D.Zečević