17/06/2024

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

“Zdravom kavom s doktorima” u Vukovaru dana podrška ženama obolelim od raka

4 min read

Juče je u Vukovaru održano druženje doktora i građana na temu važnosti prevencije raka dojke i drugih vrsta tumora. “Zdrava kava s doktorima” osnovna je aktivnost EU projekta koji Udruženje “Nismo same” provodi pod nazivom “Nisi sama – educiraj se uz zdravu kavu s nama”. “Zdrave kave” namenjene su ženama, bez obzira na njihovo zdravstveno stanje, a zamišljene su kao neformalni razgovor građana s doktorima o pitanjima koja ih muče, a koja nemaju kome postaviti. Ovakvi susreti organizovani su u Sisku i Karlovcu, juče na terasi Vukovarskog puba, a planirano je da se provedu u još 12 gradova širom Hrvatske.

– Mi smo sa “Zdravim kavama” krenuli još 2018. godine u Zagrebu i pokazalo se to jako dobrim projektom jer inače nedostaje ona ljudska komunikacija pacijent – doktor. To smo mi iz Udruženja osetile na svojoj koži, a s druge strane kroz ovaj posao upoznali smo toplo ljudsko lice naših doktora i hteli smo da pokažemo da je ta komunikacija moguća. Poznato je da se svi mi kad dođemo u ordinaciju uplašimo i zablokiramo, bojimo se postaviti neka pitanja tako da je ovo prilika da osobe obolele od raka ili njihovi članovi porodice postave pitanja koja su ili zaboravili postaviti ili se nisu usudili postaviti u ordinaciji. Osnovni cilj ovakvih okupljanja je prevencija bolesti i zaštite zdravlja i ukazati koliko su važni preventivni pregledi – rekla je Ivana Kalogjera predsednica Udruženja “Nismo same” koja je ovim putem pozvala sve da se obave preventivne preglede jer oni mogu spasiti život. Pre sedam godina Ivana Kalogjera izborila se sa karcinomom dojki i smatra da je danas živa upravo zato što se redovno pregledavala i što je bolest otkrivena na vreme.

Na brojna pitanja građana odgovarali su: onkolog Vesna Ramljak voditeljka Odeljenja za onkološku patologiju i kliničku citologiju Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice iz Zagreba, Sanja Gali koordinatorka Nacionalnog programa u Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-sremske županije, Anto Blažanović specijalist patologije i sudske medicine.

Svoje iskustvo u borbi s rakom dojke, između ostalih, predstavila je članica Lige protiv raka Vinkovci Lilijana Radobuljac koja je ovom prilikom pročitala nekoliko ulomaka iz svoje knjige “Rak .. pa što onda?” . Najviše pitanja bilo je upućeno hirurškom onkologu Mariu Begoviću koji radi u vukovarskoj bolnici.

– Karcinom dojke je jedan od najčešćih karcinoma kod žena. To predstavlja ne samo medicinski problem nego i javnozdravstveni problem i privatni i jedan opšti društveni problem. Ovaj skup je jako bitan, prisutne žene su operisane i one su dokaz da pravovremenim otkrićem karcinoma dojke možeo pobediti tu opaku i čestu bolest. Na ovom području godišnje ima oko 80 novootkrivenih karcinoma dojke, najvećim delom su otkriveni preko nacionalnih programa, ali i samoinicijativno kad žena otkrije neku promenu, obrati se doktoru i krene procedura obrade i lečenja. Jedan karcinom dojke se ne može prevenirati. Svaka deseta žena dobije tumor na dojci tako da ranim otkrivanjem možemo u gotovo 95% imati 100 procentno izlečenje – rekao je ovom priliko hirurški onkolog Begović.

Projekat “Nisi sama – educiraj se s nama” traje od kraja septembra 2023. godine i u celosti je finansiran sredstvima Evropskog socijalnog fonda.

S.M. 

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.