Na Dečjoj smotri folklora “Mi smo deca vesela” deca iz Borova, Bršadina, Trpinje, Negoslavaca i Vukovara

U Borovu je u četvrtak uveče održana Dečja smotra folklora “Mi smo deca vesela”, u organizaciji Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić” iz Borova.

Program su otvorili mali tamburaši borovskog KUD-a sa vokalnim solistima, a Dečji ansambl izveo je dve koreografije, deca predškolskog uzrasta koreografiju “Hajd’ povedi veselo”, a deca od 1. do 4. razreda osnovne škole Igre iz Leskovca.

– To je naša mala Škola folklora, koja ima 40 polaznika uzrasta od pet do deset godina – rekla nam je voditeljka Škole folklora u Borovu Zorica Kovačević.

Pored domaćina i organizatora, u programu Smotre učestvovala je i folklorna sekcija Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” iz Negoslavaca, kulturno-umetnička društva “Mladost” iz Trpinje i “Vaso Đurđević” iz Bršadina i Plesna grupa “Venera” iz Vukovara.

– S obzirom da smo imali pauzu tokom ove pandemije, kao i svi ostali, svaki ovaj nastup nam je radost, više se radujemo tim nekim novim prilikama da pokažemo svoj rad. To je deci motivacija. Sve pohvale za organizaciju! Mi se uvek rado odazivamo na ovu manifestaciju i sve druge na koje nas pozovu. Prošli vikend smo gostovali u Pačetinu. U subotu, 11. juna u Bršadinu imamo letnji koncert pa ću iskoristiti priliku da vas pozovem da nam se pridružite – kaže Dragana Samardžija, umetnički rukovodilac društva iz Bršadina.

Nastupom u Borovu zadovoljna su i deca.

– Bilo mi je jako lepo, ali sam imala veliku tremu. Sada sam opuštena, a hamburgeri su super – rekla nam je jedna devojčica.
– Ja sam vrlo zadovoljan. Igram folklor tri godine. Jako mi se sviđa. Dobar sam folkloraš i družim se sa drugarima – ispričao nam je jedan dečak.

Ni kiša, zbog koje je program održan u zatvorenom prostoru, nije pokvarila dobro raspoloženje.

– Zbog kiše program smo održali u velikoj sali Kulturnog centra Borovo, umesto na Letnjoj pozornici, ali to nije pokvarilo utisak. Sala je bila ispunjena do poslednjeg mesta, a deca su bila divna. Prilika da nastupaju im je nagrada za trud i rad – kaže predsednik KUD-a “Branislav Nušić” Rado Bosić, koji je najavio da će i ove godine na Duhove, u nedelju, 12. juna borovska domaćinstva obići Kraljice Kulturno-umetničkog društva “Branislav Nušić”. U toku su i pripreme za Međunarodni festival folklora u Borovu, koji će biti održan 25. juna, a na kojem će, po prvi put, učestvovati i društvo iz Meksika.

Tekst i foto: D.Zečević