09/12/2023

RADIO BOROVO 100.7 FM

Prijatelj u svakoj kući

Humanitarno udruženje “Duga” privelo kraju projekat “Kap dobrote 2”

4 min read

Humanitarno udruženje “Duga” iz Vukovara danas je u rodnoj kući Lavoslava Ružičke predstavilo rezultate projekta “Kap dobrote 2” koji provode na području gradova Vukovara i Iloka i sedam opština.

– Ovim projektom od 2014. godine počeli smo s radom humanitarne samoposluge. Ideja otvaranja socijalne smoposluge je bilo da se ljudima kojima je potrebno osigura kontinuitet, da se ne svede sve na to da se o njima misli samo za Uskrs ili Božić nego tokom cele godine, da imaju mesto na kojem bi dobili pomoć koja im je potrebna. Primetili smo da po opštinama nedostaje kontinuirana pomoć i iz tog razloga svaki put kada se možemo prijaviti na FEAD, prijavimo se i obuhvatimo i opštine. Ovaj put smo kupili 15 hiljada paketa hrane, od toga smo imali dve hiljade dečjih aketa (za decu od 0 do 15 godina), koji su sadržavali osam artikala i 13 hiljada paketa hrane za odrasle (od 15 do 65+ godina) sa 18 artukala – rekla je predsednica Humanitarnog udruženja “Duga” iz Vukovara Tamara Mikulić koja je ovom prilikom predstavnicima opština, koje su bile deo projekta “Kap dobrote 2” podelila zahvalnice.

Projekat “Kap dobrote 2 ” izradila je vanjska saradnica udruženja “Duga”, Anamarija Krišto iz Udruženja za zaštitu potrošača Osijek.

– Saradnju sa udruženjem “Duga” počela sam 2017. godine, od tada uspešno prijavljujemo projekte na Fond evropske pomoći za najugroženije. Trenutno završavamo drugi projekat, a nadamo se i trećem. Nadamo se pozitivnim rezultatima i da će se saradnja i ovi pozitivni rezultati koji su iza nas nastaviti. Ključno nam je što smo ostvarili saradnju sa ruralnim sredinama i što je ovaj projekat zaživeo na terenu i što je usmeren ka starijim osobama. U sklopu idućeg kooperativnog programa planiramo nastaviti naš rad tako da se nadamo da će na jesen krenuti provođenje našeg trećeg projekta – rekla je Krišto iz Udruženja za zaštitu potrošača Osijek.

Podela paketa u pet akcija organizovana je i u Opštini Borovo.

– Ovakav i slični projekti imaju svoju vrednost budući da je u svim našim opštinama odnosno jedinicama lokalne samouprave pa tako i u Opštini Borovo, nažalost stanje takvo da smo popunjeni većinom staračkim stanovništvom i to onim ljudima koji su u potrebi da budu korisnici ovakvih projekata. Zahvaljujem Humanitarnom udruženju “Duga” što smo bili sastavni deo ovog projekta tako da su naši meštani Borova imali priliku tokom godine dobiti pakete – zaključio je načelnik Baćanović.

Projekat završava 23. juna ove godine, a preostala je još po jedna podela u Iloku i opštinama Negoslavci,Trpinja, Bogdanovci i Tovarnik. Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije iz evropskog fonda za najugroženije u iznosu od 3 miliona 643 hiljade.

S.M.

Radio Borovo | Newsphere by AF themes.