Čajanka s Desankom Maksimović u Borovu

U biblioteci Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” pododbora Borovo u sredu uveče upriličena je “Čajanka s Desankom Maksimović”. S omiljenom srpskom pesnikinjom, u ispovednom tonu i prvom licu, kroz njene intervjue, prisutne je upoznala Milica Šarčević – Tunjić, profesorka srpskog jezika i književnosti iz Negoslavaca. Desanku je “upoznala” i zavolela kao trogodišnjakinja.

– Desanka Maksimović je prvi književnik s kojim sam se upoznala 1994. godine, prilikom boravka kod tetke u Valjevu. Tetka mi je rekla da stanem ispred Desankinog spomenika da me fotografiše jer je to jedna važna žena za pesništvo srpskog naroda. Rekla mi je i njeno ime i prezime, koje nisam znala da ponovim. Ona je za mene tada bila Deksimovićka – priča ova profesorka srpskog jezika, koja ističe da je Desanka dva puta izbačena iz lektire. Još 60-ih godina prošlog veka, za vreme komunističkog režima, jer je među najznačajnije ličnosti ubrojila vladiku Nikolaja Velimirovića i i teologa Justina Popovića i pre dve godine, uz obrazloženje da se “ne uklapa u poetičke okvire epohe”.

“Čajanka s Desankom Maksimović” u Borovu završila je stihovima pesme “Nemam više vremena”.

Ova pesnikinja i članica Srpske akademije nauka i umetnosti rođena je 16. maja 1898. godine u Rabrovici kod Valjeva, a umrla je 11. februara 1993. godine u Beogradu. Objavila je oko pedeset knjiga poezije, pesama i proze za decu i mlade, pripovedačke i putopisne proze.

Jedna od njenih najpopularnijih pesama je “Stepnja”, koja počinje čuvenim stihovima “Ne, nemoj mi prići!”. Ovu pesmu još kao gimnazijalka zavolela je i Mira Stamatović iz Vukovara.

– U gimnazijskim danima bila je veoma popularna, a zahvaljujući našim profesorima utisnuta za sav život, kao omiljeni pesnik – kaže Mira.

Radionica u Borovu održana je u okviru projekta “Žene s istoka”, koji uz finansijsku podršku Srpskog narodnog veća iz Zagreba, od 1. januara do 30. juna ove godine, provodi Udruženje žena “Negoslavčanke” u partnerstvu s Udruženjima žena “Banovčanke” iz Banovaca, “Zlatne ruke” iz Markušice i “Jelica” iz Vukovara i Srpskim kulturnim društvom “Prosvjeta” pododborom Borovo.

– Do kraja projekta ostala je još jedna od 34 edukativne i kreativne radionice, koja će biti održana u ponedeljak, 13. juna u Negoslavcima. U nedelju 19. juna biće organizovan jednodnevni izlet za “žene s istoka” koje će posetiti manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Dalj planini, Kulturni i naučni centar “Milutin Milanković” u Dalju i rodnu kuću književnika Đorđa Ocića, gde je postavljena izložba “Daljske mustre”. Izlet će završiti u Vukovaru, završnom konferencijom projekta, zajedničkim ručkom i druženjem – rekla nam je predsednica Udruženja žena “Negoslavčanke” Biljana Pejić.

D.Zečević, Radio Borovo