U podružnici Kluba osoba treće dobi u Borovu održano predavanje o kardiovaskularnim bolestima

Bolesti srca i krvnih žila ili kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti i invalidnosti širom sveta. Toj temi posvećeno je i predavanje u podružnici Kluba osoba treće dobi u Borovu. Predavanje je u utorak održala Ana Knezović, fizioterapeutkinja-volonterka u Udruženju žena Vukovar.

Rizični faktori za nastanak ovih bolesti su povišen krvni pritisak, povišene masnoće u krvi i šećer, prekomerna telesna težina, pušenje, fizička neaktivnost i stres.

– U prevenciji ovih bolesti preporučuje se uvođenje najmanje 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno, a za osobe treće dobi najbolje je hodanje. Važna je i pravilna prehrana, koja nam pomaže i kod regulacije telesne težine. Pušačima se preporučuje prestanak pušenja. S obzirom da stres najviše utiče na bolesti srca i krvožilnog sistema negativne emocije ne treba zadržavati u sebi, već ih izbaciti, npr. da u šetnji s prijateljima starije osobe ispričaju ono što ih muči i tako se pokušaju osloboditi stresa – kaže Ana Knezović, koja je u Borovu održala poslednje predavanje na temu zdravlja. Po četiri predavanja održala je u Klubu osoba treće dobi u Borovu naselju i podružnici Kluba u Borovu.

Predavanja su organizovana u okviru projekta “Nove mogućnosti – Bolja socijalna uključenost starijih osoba”. Projekat provodi Udruženje žena Vukovar u partnerstvu s Opštinom Borovo i Udruženjem za podršku žrtvama i svedocima, a finansira se iz Evropskog socijalnog fonda.

Predavanju o kardiovaskularnim bolestima prisustvovala je i 67-godišnja Dobrila Moćić iz Borova, koja iza sebe ima dve operacije na srcu.

– Prvi znak za uzbunu bio je visok krvni pritisak. Nakon dve operacije danas se osećam dobro, redovno uzimam terapiju, redovno idem na kontrole i šetam – priča Dobrila.

Poslednjem iz ciklusa predavanja na temu zdravlja u Borovu prisustvovala je 41 osoba, saznajemo od voditeljke podružnice Svetlane Ostojić.

– Naši korisnici su znatiželjni i motivisani. Uključeni u društveni i politički život našeg mesta i okoline. Veoma su zainteresovani za učešće, ne samo na predavanjima, već i u radnim akcijama i raznim manifestacijama. Mogu reći da imamo aktivno građanstvo u našem mestu, a da pripadnici treće dobi imaju aktivnu starost – rekla nam je Ostojićeva.

Podružnica Kluba osoba treće dobi u Borovu počela je s radom 1. juna prošle godine, a danas ima oko dve stotine članova.

Tekst i foto: D.Zečević, Radio Borovo