Grad Vukovar: Pomoć u školskom materijalu i iduće školske godine

Iako još nije završila ni ova školska godina, vukovarska gradska uprava odlučila je da roditeljima i učenicima saopšti kako im i za iduću planira pomoći nabavkom školskog materijala.

– Motivisala su nas brojna pitanja naših sugrađana, roditelja i dece, iz aspekta ovih silnih poskupljenja i planiranja svojih budžeta s obzirom na nabavku školske opreme za sledeću školsku godinu 2022/2023. – pojasnio je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ističući da se uprkos poskupljenjima i merama uštede koje je Grad uveo, na osnovnoškolskom obrazovanju neće štedeti. Iz gradskog budžeta biće izdvojeno ukupno milion i 400 hiljada kuna.

– U meru nabavke školskog pribora i materijala uključena je nabavka beležnica u iznosu od 200 hiljada kuna, nabavka preobuke – cvički i tenisica u iznosu od 200 hiljada kuna te nabavka radnih materijala u što spadaju radne beležnice za učenike od 1. do 8. razreda osnovne škole, geografski i atlasi za istoriju za učenike od 5. do 8. razreda, likovne mape od 1. do 8. razreda, kutije za tehničku kulturu za učenike od 5. do 8. razreda te likovne kutije za učenike prvog razreda – naveo je vukovarski gradonačelnik.

Pročelnik Upravnog odeljenja za obrazovanje Darko Dimić najavio je da će Grad osigurati i sredstva za pomoćnike u nastavi.

– Pored radnih materijala nastavićemo s ostalim davanjima za obrazovanje poput pomoćnika u nastavi kojih je prošle godine bilo 30 za 38 učenika, a ove godine 33 pomoćnika za više od 40 učenika. U ovom trenutku, u toku je postupak javnog konkursa na koji smo se prijavili i za koje mislim da će udruženja s područja grada Vukovara moći konkurisati. Imamo četiri udruženja: Golubicu, Vukovarske leptiriće, Tko se boji sutra još? te Mirovnu grupu mladih. Svi su predali svoju dokumentaciju i nadam se povoljnom ishodu – pojasnio je Dimić . Dodao je da će se zadržati i mera produženog boravka koju je koristilo 230 učenika, a za koju Grad izdvaja milion i 600 hiljada kuna, a osvrnuo se i na obnovu Osnovne škole Nikole Andrića.

–  Sam postupak obnove i rekonstrukcije je završio. On je vrednosti 20 miliona kuna. Sada smo u postupku opremanja u vrednosti 4,5 miliona kuna i prema rečima direktorice, postupak opremanja bi do kraja juna trebao biti gotov tako da se nadamo da bi učenici 1.septembra mogli krenuti u novu školu – rekao je Dimić.

R.B.