Borovski antifašisti održali godišnju skupštinu

Borovski antifašisti obeležiće 22. jun, Dan antifašističke borbe Republike Hrvatske, polaganjem venaca i komemorativnim skupom u Borovu, a delegacija udruženja prisustvovaće centralnoj manifestaciji u šumi Brezovica kod Siska, rečeno je na godišnjoj izveštajnoj skupštini Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Opštine Borovo.

Na skupštini su usvojeni izveštaji o radu za 2021. te plan i program rada i finansijski plan za ovu godinu.

– Imamo 110 aktivnih članova i jedna smo od većih organizacija na ovom području. Naše aktivnosti svode se na obeležavanje značajnih datuma iz NOB-a, a imamo i dobru saradnju sa antifašističkim organizacijama iz Hrvatske i zemalja regiona – rekao je predsednik borovske organizacije Slavko Nedić.

Negovanje kulture sećanja na događaje iz NOB-a važno je zbog pokušaja istorijskog revizionizma i izjednačavanja partizanskog pokreta sa zločinačkim ustaškim režimom, rekao je potpredsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske i predsednik Zajednice antifašističkih boraca i antifašista Vukovarsko-sremske županije Lazo Đokić.

– Moramo znati da u ovom delu Hrvatske imamo jedno stratište, a to je Dudik, na kojem je pobijeno oko tri hiljade ljudi iz 62 mesta. Velika župa Vuka bila je najveća organizaciona jedinica NDH u kojoj su se dogodili okrutni zločini, odmah početkom 1941. godine. I zato sam i danas pozvao i pozivam stalno na komemorativni skup, koji će na Dudiku biti održan 31. jula, da se okupimo u što većem broju i odamo počast žrtvama ustaškog režima – rekao je Đokić.

Član borovske antifašističke organizacije i načelnik Opštine Borovo Zoran Baćanović založio se za opremanje spomen-sobe u Borovu, posvećene događajima iz Drugog svetskog rata i borbi protiv fašizma, ističući da je antifašizam duboko ukorenjen u Borovu.

– O tome svedoče i nazivi ulica, poput Partizanske ili ulice Božidara Maslarića, što govori da je ovo mesto nastalo iz partizanske borbe. I tako će biti dok nas bude – poručio je načelnik Baćanović.

Udruženje antifašističkih boraca i antifašista Opštine Borovo ostalo je u proteklom periodu bez tri člana Upravnog odbora, Siniše Rakazovića, Dušana Vukovića i Milana Popovića koji su preminuli. Za nove članove Upravnog odbora izabrani su Jelka Dimitrijević, Jovica Sremac i Milan Poznanović.

– Nadam se da ću svojim radom doprineti da sačuvamo i omasovimo ovu organizaciju i da ideju antifašizma prenosimo na mlade – rekao je Poznanović u izjavi za Radio Borovo.

D.Z.