Vukovar: Poskupljuje odvoz komunalnog otpada

Nakon poskupljenja vode, građane Vukovara uskoro očekuje i skuplji odvoz komunalnog otpada. Na to je upozorio većnik HDZ-a Nikola Mažar na današnjem aktuelnom satu uoči sednice Gradskog veća, postavljajući pitanje vezano za Odluku o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području grada Vukovara.

-Juče smo videli na stranicama Grada Vukovara kako se građanima dodeljuju kante za razvrstavanje komunalnog otpada što pozdravljamo, ali nigde se nije videlo da će samo dan posle, većina u Gradskom veću doneti odluku o drastičnom povećanju cene komunalne usluge koja danas iznosi 30 kuna odnosno 43 za biootpad, a po novom bi trebala biti 48 kuna plus PDV – rekao je Mažar.

Umesto da donosi pakete mera kako bi pomogla građanima da lakše prežive udar svih poskupljenja i inflacije, vukovarska vlast im dodatno otežava finansijsku situaciju. Da se može drugačije, navodi Mažar, pokazuje primer grada Osijeka.

– Osijek je jedan od najvećih razvrstača komunalnog otpada u Republici Hrvatskoj preko 50 odsto, koji je podelio 31.000 kanti i nije povećao cenu komunalnog otpada. Još su rekli da će s obzirom na razvrstavanje, naknade ići još niže jer će se smanivati broj odvoza mešanog otpada. Dakle, ako druge jedinice imaju načina, verujem da to može i treba i Grad Vukovar, ako mu je stalo do njegovih građana – poručio je Mažar.

Zamenik gradonačelnika Filip Sušac podseća da je Gradsko veće Vukovara još 2018.godine donelo odluku da će cena odvoza otpada biti 48,50 kuna od trenutka kada se uspostavi sistem odvajanja biootpada.

– Kako osiguravamo uslove moramo primenjivati cenu koju smo i doneli. Ta cena će sada biti 48 kuna. Ono što građani moraju znati da sav reciklabilni otpad uključujući biootpad je otpad koji se može iznositi i shodno zakonu svi troškovi koji proizlaze iz toga moraju biti sastavni deo cene. Znamo da je Vukovar površinski velik i dugačak grad i shodno tome nakon izračuna išli smo s najnižom mogućom cenom koja je definisana za Grad Vukovar – pojasnio je Sušac i dodao da će, zahvaljujući sredstvima za koja je Grad aplicirao kod Fonda za zaštitu okoliša, kante za odlaganje papira i kartona te kante za skladištenje biotpada biti besplatne za sve građane.

Aktuelnim satom uoči sednice Gradskog veća Vukovara dominirala su pitanja vezana za komunalnu problematiku. Tako je većnik SDSS-a Dejan Drakulić upozorio na zapuštenu parcelu na Sajmištu koja je, kako je rekao, “deponija, rasipnik alergena i zverinjak”.

Njegov stranački kolega Dejan Rokvić postavio je pitanje zapuštenih garaža u Borovu naselju koje su takođe zarasle u korov. Budući da gradonačelnik Ivan Penava nije prisustvovao sednici, na većnička pitanja odgovarao je njegov zamenik Filip Sušac. Za garaže u Borovu naselju je rekao da su u privatnom vlasništu, ali da će iz Grada poslati upozorenje, dok je za deponiju na Sajmištu , u blizini Komunalca, obećao da će biti očišćena u okviru javnih radova.

Vezano za javne radove, većnik DSS-a Srđan Milaković je pitao zašto je ove godine drastičan pad broja zaposlenih i to baš u vreme kada je ljudima neophodna zarada kako bi preživeli poskupljenja. Sušac je pojasnio da javne radove finansira država koja je odredila kriterijume i ograničila iznos sredstava budući da je najveći deo usmerila na zemljotresom pogođena područja. U Vukovaru je tako od 80 prijavljenih, zaposleno samo 15 građana na šest meseci.

D.B.