Novi slučaj ptičje gripe u Osječko-baranjskoj županiji

U Belom Manastiru potvrđena je influenca ptica podtipa H5N1 u jednom dvorištu s 20 kokoši. Zbog uginuća 17 kokoši prijavljena je sumnja na influencu ptica. Odmah po zaprimanju sumnje veterinarska inspekcija Državnog inspektorata je stavila pod nadzor gazdinstvo, a ovlaštena veterinarska organizacija je provela službeno uzorkovanje pa su četiri lešine dostavljene na laboratorijsko pretraživanje. Nacionalna referentna laboratorija za influencu ptica potvrdila je influencu ptica podtipa H5N1, a u toku je određivanje patogenosti uzročnog virusa (visoko ili nisko patogena influenca ptica), saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

S obzirom na preliminarne rezultate laboratorijskog pretraživanja i prethodnu epidemiološku situaciju po pitanju ove bolesti, usmenim rešenjem naređene su preventivne mere radi suzbijanja i sprečavanja daljnjeg širenja bolesti prema Delegiranoj uredbi Komisije (EU) 2020/687. Na gazdinstvu je tako, pod nadzorom nadležne veterinarske inspekcije Državnog inspektorata, provedeno usmrćivanje preostale 3 kokoši, neškodljivo zbrinjavanje lešina i jaja, provođenje završnog čišćenja i dezinfekcija.

Ministarstvo poljoprivrede odredilo je zonu ograničenja koja se sastoji od zone zaštite (zaraženo područje) i zone nadziranja (ugroženo područje) u krugu od najmanje 3 i 10 km od zaraženog dvorišta. Područje koje se nalazi u zoni zaštite u trajanju do 22. juna 2022. godine je područje grada Beli Manastir u Osječko – baranjskoj županiji. Područja koja se nalaze u zoni nadziranja u trajanju do 2. jula 2022. godine su područja opština Čeminac, Draž, Jagodnjak, Kneževi Vinogradi, Petlovac, Popovac, Branjin Vrh i Viljevo u Osječko – baranjskoj županiji. U navedenim zonama provodiće se daljnje mere i aktivnosti, a s ciljem sprečavanja daljnjeg širenja i pravovremenog otkrivanja influence ptica na području Osječko-baranjske županije.

O izbijanju influence ptica obavešteni su Evropska komisija i mađarsko nadležno veterinarsko telo, s obzirom da deo zone obuhvaća i područje mađarske teritorije.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede